Carinici u velikom riziku od korupcije

Prema istraživanju Uprave carina, korupciji izloženo 89 odsto zaposlenih u toj instituciji
53 pregleda 6 komentar(a)
Granični prelaz Božaj, Foto: Luka Zeković
Granični prelaz Božaj, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 27.01.2014. 10:14h

Riziku da prime mito izloženo je 89 odsto radnih mjesta u toj instituciji, u manjoj ili većoj mjeri, izloženo je riziku od korupcije.

U godišnjem izvještaju Odjeljenja za unutrašnju kontrolu Uprave carina piše da je UC uradila cjelovitu analizu svih radnih mjesta.

Od 89 odsto radnih mjesta, koja su izložena riziku od korupcije, oko polovine ima umjeren rizik od korupcije, a ostali visok rizik od korupcije.

"Carinici su tokom pregleda robe na graničnim prelazima i terminalima najčešće izloženi riziku od koruptivnih radnji. Ostali, sve i da hoće, ne mogu biti izloženi riziku od korupcije, jer im nisu takva radna mjesta", kazao je sagovornik "Vijesti" iz UC.

U izvještaju ističu da Uprava carina preduzima mjere u otkrivanju i sprečavanju unutrašnjih prevara i korupcije . Saradnja carine sa državnim organima rezultirala je tokom 2013. pokretanjem krivičnih postupaka protiv četiri carinska službenika zbog zloupotreba službenog položaja i primanja mita.

"Za 11 carinskih službenika u toku su krivični postupci zbog krivičnih djela zloupotreba službenog položaja, primanje mita, davanje mita, davanje mita u podstrekivanju", piše u izvještaju.

Dodaje se da je u periodu od 1. januara do 31. decembra 2013. godine Odjeljenje za unutrašnju kontrolu UC sprovelo 17 istraga po osnovu kojih je naložilo neposrednim rukovodiocima organizacione jedinice UC da preduzmu zakonske mjere u cilju pokretanja disciplinskog postupka protiv 13 carinskih službenika.

U 2013. godini dva službenika UC disciplinski su kažnjeni tako što im je za dva mjeseca zarada umanjena 40 odsto, zbog neizvršavanja ili nesavjesnog, neblagovremenog ili nemarnog vršenja službenih obaveza.

Jednom službeniku izrečena je ista kazna zbog počinjene teže povrede službene dužnosti - neizvršavanje ili nesavjesno, neblagovremeno ili nemarno vršenje službenih obaveza, kao i nasilničko, nedolično ili uvredljivo ponašanje prema starješini organa, državnim službenicima, namještenicima i strankama ili iskazivanje bilo kakvog oblika netrpeljivosti.

I špediteri u "Mreži"

Izvještajem Odjeljenja unutrašnje kontrole UC obuhvaćena je i akcija “Mreža”, koju je Uprava policije, po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva, sprovela u saradnji sa UC, u periodu od avgusta 2012. do februara 2013.godine.

Za 11 službenika i namještenika protiv koji su postupci pokrenuti 2010. godine donijeta je prvostepena presuda zbog krivičnog djela zloupotreba službenog položaja, primanje mita, davanje mita u podstrekivanju, ili teške krađe.

Bonus video: