CGO: Profesori sa UCG da potpišu izjavu da nemaju dupli radni odnos

CGO je, kako se navodi, Inicijativu podnio na osnovu dopisa i Zahtjeva o slobodnom pristupu informacijama koje je ranije prosljeđivao UCG.
1 komentar(a)
daliborka uljarević, Foto: Boris Pejović
daliborka uljarević, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 25.01.2014. 14:20h

Centar za građansko obrazovanje zatražio je da zaposleni na Univerzitetu Crne Gore (UCG) potpišu izjavu kojom bi potvrdili da su u radnom odnosu samo u toj obrazovnoj instituciji.

Takvu inicijativu CGO je podnio rektoru UCG Predragu Miranoviću.

“Rektor, kao lice koje rukovodi radom UCG, treba da zatraži od zaposlenih da se u pisanoj formi izjasne i dostave potpisanu Izjavu, kojom pod punom materijalnom i krivičnom odgovornošću tvrde da se ne nalaze u radnom odnosu po ugovoru o radu ni na jednom drugom radnom mjestu, osim na UCG, bez obzira da li se radi o Crnoj Gori ili inostranstvu”, kaže se u saopštenju ove NVO.

CGO je, kako se navodi, Inicijativu podnio na osnovu dopisa i Zahtjeva o slobodnom pristupu informacijama koje je ranije prosljeđivao UCG.

"Ti dopisi i zahtjevi se odnose na problem postojanja dvojnih radnih odnosa i saznanja da je jedan broj profesora na UCG radio i radi puno radno vrijeme, po ugovoru o radu, sa svim beneficijama, iako imaju isti status na drugom mjestu u Crnoj Gori ili van nje", navodi se u saopštenju.

Podsjeća se da je UCG nedavno donio odluku da konačno raskida sa praksom zapošljavanja po ugovoru o radu “sa zaposlenim profesorima koji već imaju stalni radni odnos u nekoj drugoj instituciji, i što se isti više neće zaključivati, dok se ne odluče profesori u kojoj instituciji žele da imaju stalni radni odnos”, kako je to javno izjavio Miranović.

"CGO cijeni da je radi efikasnosti i konstruktivnog doprinosa utvrđivanju faktičkog stanja stvari - da li zaista neko od zaposlenih i dalje ima dvojni radni odnos ili ne - ovakva inicijativa opravdana i utemeljena. Vjerujemo da će rektor to shvatiti kao naš pokušaj da pomognemo u daljem sistemskom rješavanju problema na koji godinama ukazujemo”, kaže se u saopštenju.

Bonus video: