U nedjelju obilježavanje godišnjice smrti Srđana Aleksića u Podgorici

Drvo će zasaditi Srđanov otac Rade i potpredsjednik Socijaldemokratske partije Rifat Rastoder, saopšteno je iz Foruma Bošnjaka Crne Gore
0 komentar(a)
Bulevar Srđana Aleksića, Foto: Zoran Đurić
Bulevar Srđana Aleksića, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 25.01.2014. 12:37h

Na bulevaru u Podgorici koji nosi ime ratnog heroja Srđana Aleksića sjutra će biti zasađeno drvo, povodom dvadesetjednogodišnjice od njegove smrti.

Drvo će zasaditi Srđanov otac Rade i potpredsjednik Socijaldemokratske partije Rifat Rastoder, saopšteno je iz Foruma Bošnjaka Crne Gore.

Aleksić je poginuo januara 1993. godine, braneći u rodnom Trebinju sugrađanina, Bošnjaka, od pripadnika srpskih snaga, tokom rata u Bosni i Hercegovini.

Aleksić se 21. januara 1993. godine, u centru Trebinja suprotstavio grupi vojnika Vojske Republike Srpske koji su maltretirali i tukli njegovog sugrađanina - Bošnjaka, Alena Glavovića.

Vojnici su legitimisali osobe na trebinjskoj pijaci i nakon što su ustanovili da je jedna od njih Glavović, Bošnjak, počeli su da ga maltretiraju i tuku.

“Srđan je priskočio u pomoć Glavoviću, a četvorica vojnika su, umjesto Glavovića, kundacima pušaka nastavili da tuku Aleksića. Bezglavo jureći od straha, Alen je stigao do obavijesti Srđanovog oca ali kad su stigli do mjesta događaja Srđan je u krvi ležao nepomičan", saopšteno je iz Foruma Bošnjaka.

Od zadobijenih povreda Srđan je pao u komu, a preminuo je 27. januara 1993. godine.

Jedan od četvorice Srđanovih ubica poginuo je na ratištu, a ostala trojica osuđeni su na po dvije godine i četiri mjeseca zatvora.

Na inicijativu Rastodera i Foruma Bošnjaka Crne Gore, Vlada Crne Gore je dala pozitivno mišljanje, a Skupština Glavnog Grada je donijela odluku da se novi bulevar, između raskrsnica kod Školaskog centra „Sergije Stanić” i Tržnog centra Mol of /Mall of/ Montenegro nazove Srđanovim imenom.

Tabla sa Srđanovim imenom postavljena je 11. jula prošle godine, na Dan sjećanja na žrtve ratova vođenih na prostoru bivše SFRJ u periodu 1991 – 2001. godina.

Bonus video: