Pljevljaci čekaju pelet od prošle godine

Opština je raspisala novi tender i krivi fočansko preduzeće “Lovćen trejd”
118 pregleda 2 komentar(a)
pelet Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
pelet Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 09.08.2018. 14:15h

Opština Pljevlja raspisala je juče tender za nabavku do 200 tona briketa i 1.050 tona peleta, čija je procijenjena vrijednost 244.000 eura.

Briket i pelet građani Pljevalja moći će da nabave po subvencioniranim cijenama u okviru kratkotrajnih mjera Vlade koje imaju za cilj poboljšanje kvaliteta vazduha u Pljevljima, a Opština je raspisala novi tender iako još nije završena raspodjela peleta za prethodnu godinu.

U lokalnoj upravi tvrde da je jedino fočansko preduzeće “Lovćen trejd” odgovorno što pelet građanima Pljevalja nije isporučen na vrijeme. To preduzeće trebalo je da isporuči oko 850 tona peleta za 476 domaćinstava. Tokom zime podijeljeno je preko 670 tona peleta i 180 tona briketa po subvencionisanoj cijeni od 104 eura za tonu peleta i 85 eura za tonu briketa.

Iz lokalne uprave ističu da se na oglas Opštine za nabavku ogreva javilo samo fočansko preduzeće i da su zbog toga posao povjerili toj kompaniji. Javnost nije obaviještena da li je lokalna uprava podnijela tužbu protiv firme “Lovćen trejd” iz Foče, zbog nepoštovanja ugovora o isporuci peleta, a koju je najavljivao sekretar Sekretarijata za stambeno komunalne poslove, puteve i vode Zoran Čolović. Prema ugovoru, ogrev je trebalo da bude isporučen u potpunosti u roku od 60 dana od dana zaključenja, odnosno do 20. decembra prošle godine.

Pljevljanka Ismeta Džakić smatra da je bilo problema sa isporukom peleta i prethodnih godina, ali da je ova godina najgora.

Ona smatra da bi “svi oni u lokalnoj upravi ili u Ministarstvu koji su učestvovali u ovakvoj manipulaciji građanima trebalo da odgovaraju”.

"Nama pelet ne treba u februaru i martu, već u novembru. I prethodnih godina pelet nam je isporučivan u januaru i februaru. Ove godine Opština je ranije raspisala tender i javio se navodno samo jedan ponuđač. Svi smo mislili da ćemo ogrev dobiti u septembru ili oktobru, kada počinje grejna sezona. Ovo je neodgovoran odnos prema građanima Pljevalja. Mnogi ih i na kredit otplaćuju. Sada su prevareni", rekla je Džakić.

Bonus video: