Kolašin: Zemlja pod sporom mijenjala vlasnike

"Dvije i po decenije trebalo mi je da dokažem, uz pomoć svjedoka da je to naše, a ne opštinsko zemljište. Bilo je teško i skupo"
210 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 25.01.2014. 18:41h

Mještanin kolašinskog sela Biočinoviće Duško Ilinčić tvrdi da je, tokom 2006. godine Opština prodala dio njegovog imanja dvojici radnika lokalne uprave, tačnije službenicima Sekretarijata za urbanizam.

Na taj način, kaže on, ostao je bez skoro 700 metara kvadratnih očevine.

Ilinčić je rekao da se sve to dešavalo u vrijeme dok je još trajao sudski spor u kojem je on pokušavao da odbrani okućnicu od lokalne uprave.

„Sudski spor za imanje, čiji su sastavni djelovi i placevi koje je Opština prije osam godina prodala radnicima Sekretarijata za urbanizam Miodragu Duloviću i Miliji Rovčaninu, počeo je 1988. godine i tek nedavno je okončan. Imanje sam naslijedio od pokojnog oca, koji je to dobio još 1974. godine kao zamjenu za zemlju preko koje je prošao put za Rečine u Šljivovici. Dvije i po decenije trebalo mi je da dokažem, uz pomoć svjedoka da je to naše, a ne opštinsko zemljište. Bilo je teško i skupo, posebno s obzirom na činjenicu da je 70-ih godina prošlog vijeka u požaru uništena sva dokumentacija katastra”, kaže Ilinčić.

Ugovor o između Opštine i Dulovića

Od oca je, tvrdi, naslijedio 3 550 kvadrata u Biočinovičima.

Sada, kako kaže, nakon pravosnažne sudske presude u svoju korist ima za 700 kvadrata manje.

To je, prema Ilinčićevim riječima, površina dva placa prodatih radnicima opštinske administracije. Ni Dulović, koji je i dalje u Sekretarijatu za urbanizam, ni Rovčanin koji je sada dio kolašinske opozicije, nijesu više vlasnici placeva nedaleko od elitnog turističkog naselja „Rajsko selo“ i restorana „Savardak“.

U tom dijelu kolašinske opštine, tokom investicionog buma, „kvadrat“ zemljišta je dostizao cijenu od 200 eura.

„Rovčanin i Dulović bili su nepunu sedmicu vlasnici. Odmah su placeve prodali po višestruko većoj cijeni od one po kojoj su je kupili od Opštine. Prodali su jednom sugrađaninu uzevši kako pouzdano znam skoro 60 000 eura. Taj Kolašinac je ubrzo prodao nekom Ukrajincu. Obaviješten sam da su obojica Opštini platili manje od 2 000 eura za ta dva placa”, tvrdi Ilinčić.

Iz ugovora o kupoprodaji zemljišta, koje su „Vijesti“ juče dobile u lokalnoj upravi vidi se da je Dulović u julu 2006. godine kupio parcelu 256/12, površine 362 kvadrata upisanu u listu nepokretnosti br.16 KO Drpe, po cijeni od 1.448 eura, a Rovčanin parcelu 256/11, površine 324 kvadrata za 1.269 eura.

Ugovore je u ime Opštine potpisao tadašnji predsjednik Opštine Mileta Bulatović.

„Drznuli su se da mi otmu očevinu i to dok je još sudski postupak bio u toku. Neće im to lako proći. Angažovao sam advokata i opet ću na sud, pa makar trajalo kao i prethodni put. Na placevima koje su mi oteli bio sam podigao i štalu. Taj objekat je srušio čovjek koji je placeve kupio od opštinskih službenika. Svu štetu će mi nadoknaditi”, kazao je Ilinčić.

Bulatović: Nijesam prodavao tuđe

Ni Dulović ni Rovčanin juče nijesu htjeli da komenatrišu Ilinčićeve optužbe. Kazali su da nemaju komentar i da će se na sudu dokazati istina oko placeva u Biočinovićima. Bivši gradonačelnik Kolašina je u telefonskom razgovoru kazao se ne sjeća tačno detalja oko placeva, koje su kupili službenici kojima je bio nadređeni. „Napišite da nemam komentar. Niko ne može reći da je Mileta Bulatović ikad otimao i prodavao tuđa imanja”, bilo je sve što je Bulatović kazao.

Galerija

Bonus video: