Glavni grad: Za njegu starih 44.000 eura

"Pored ovoga, Sekretarijat je nastavio i realizaciju projekta "Pomoć i njega starim licima" za koji je Glavni grad u ovoj godini opredijelio 143 hiljade eura.
0 komentar(a)
penzioneri, Foto: Savo Prelević
penzioneri, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 24.01.2014. 18:07h

Projektom Njega starih lica biće obuhvaćeno oko 150 korisnika te populacije u Podgorici, a iz budžeta Glavnog grada biće izdvojeno oko 44 hiljade eura za njegovu realizaciju.

Kako je saopšteno iz Glavnog grada, to je predviđeno Ugovorom o realizaciji projekta "Njega starih lica", koji su potpisali Sekretarijat za socijalno staranje Glavnog grada i nevladina organizacija Caritas Barske nadbiskupije.

"Pored ovoga, Sekretarijat je nastavio i realizaciju projekta "Pomoć i njega starim licima" za koji je Glavni grad u ovoj godini opredijelio 143 hiljade eura, dok se jedan dio, mada u simboličnom iznosu, obezbjeđuje od novca samih korisnika, shodno odredbama Odluke o oblicima socijalne i dječje zaštite“, kaže se u saopštenju.

Iz Glavnog grada su podsjetili da najveći dio korisnika tu uslugu dobija besplatno.

"U organizaciji Sekretarijata ova vrsta usluge obezbijeđena je za oko 90 korisnika koji borave na gradskom i prigradskom području. Uslugu pruža deset geronto domaćica", precizira se u saopštenju.

Pravo na pomoć i njegu u kući mogu ostvariti osobe starije od 65 godina kojima je, zbog trajnih promjena zdravstvenog stanja, neophodna pomoć i njega druge osobe, koja nemaju mogućnost da pomoć i njegu obezbijede od bračnog druga ili djece ili po nekom drugom osnovu.

"Prioritet u pružanju pomoći u kući imaju samohrana lica, odnosno osobe koje nemaju srodnike koji su po zakonu dužni da se o njima staraju", kaže se u saopštenju.

Navodi se da pravo na pomoć u kući, u skladu sa Odlukom o oblicima socijalne i dječje zaštite, obuhvata usluge lične higijene i njege, pomoć u obavljanju higijene stana i pri koriščenju zdravstvenih usluga u zdravstvenim ustanovama i nabavku ljekova.

Bonus video: