Kovačević podsjetila: Lovstvo najgore u Crnoj Gori

Kovačević tvrdi da je konkurs o raspodjeli lovišta nekredibilan jer su sva dodijeljena na nelegitimnim osnovama
3 komentar(a)
krivolovci, Foto: Vesko Belojević
krivolovci, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 24.01.2014. 23:27h

Predstavnica NVO Grin houm Nataša Kovačević pozvala je sve "aktivno legitimisane subjekte" da nju ili njenu organizaciju pozovu na odgovornost, ukoliko su Lovačkom savezu (LS) Crne Gore bez razloga prouzrokovali štetu.

Ona je, reagujući na jučerašnji tekst LS, saopštila da se predsjednik tog udruženja bavi " zamjenom teza i izvlačenjem iz konteksta rečeničnih formulacija." LS, koji vodi Nikola Marković, je juče optužio Grin houm da nestručnim stavovima i neistinama nanosi "nemjerljivu" štetu lovstvu u Crnoj Gori i da će zbog toga odgovarati pred sudom.

"To što se Marković bavi zamjenom teza i izvlačenjem iz konteksta rečeničnih formulacija je nešto što ne želimo obrazlagati u medijima, ali u sudskim procesima, ukoliko je potrebno, svakako hoćemo do detalja", stoji u reagovanju Kovačevićeve.

Ona je saopštila da je član Svjetske lovačke organizacije (CIC) iz Slovenije prilikom slobodne posjete Crnoj Gori primijetio brojne nezakonitosti i nepravilnosti u našem lovstvu. Tvrdi da se u njegovom izvještaju navodi da je CIC ordenom časti, koji je uručen Markoviću, promovisala najgori mogući lov i upravljanje divljači u Crnoj Gori.

„Predsjednik Lovačkog saveza Crne Gore primio je orden časti od CIC Koordinacionog foruma centralne i istočne Evrope u 2009. za svoje zasluge u lovstvu i počasne nagrade iz lovačkog udruženja Slovenije i Srbije... CIC je zahvaljujući nedostatku regionalnog uvida i nedostatku lokalne kritičke analize, nažalost, promovisala najgori mogući lov i upravljanje divljači u Crnoj Gori. CIC bi trebalo da bude svjestan ovoga i CIC EC treba da bude zabrinut“, piše u izvještaju člana CIC-a, prenosi Kovačević.

Ona tvrdi da je konkurs o raspodjeli lovišta nekredibilan jer su sva dodijeljena na nelegitimnim osnovama, kao i da za konkurs za dodjelu lovišta nije urađen koncesioni akt, niti je sprovedena adekvatna javna rasprava.

Kovačević je podsjetila da je rješenje o dozvoljenom inostranom lovu donio tadašnji pomoćnik ministra koji je nelegitimno bio na toj poziciji duži niz godina i ima "iza sebe sijaset krivičnih prijava", dok je ovim aktom prekršio Strategiju o razvoju turizma Crne Gore do 2020. godine.

Bonus video: