Brajović o petlji autoputa blizu Podgorice: Moja odluka je ispravna

“Ministarstvo svoje stavove i aktivnosti na ovom projektu bazira na Prostornom planu Crne Gore do 2020. godine...
204 pregleda 8 komentar(a)
Ažurirano: 24.01.2014. 20:18h

Reagujući na tekst “Struka za Strganicu, a ministar bi htio Ras”, u kojem se postavlja dilema gdje treba da bude petlja budućih autoputeva, Ministarstvo saobraćaja je ponovilo da je Smokovac (Ras), na izlazu Podgorice prema Kolašinu, prihvatljivija lokacija.

“Ministarstvo svoje stavove i aktivnosti na ovom projektu bazira na Prostornom planu Crne Gore do 2020. godine... Na osnovu usvojenog Detaljnog prostornog plana autoputa Bar – Boljare za dionicu od Smokovca do Uvača, u sklopu razrađivanih 12 generalnih rješenja, prilikom izrade idejnog projekta za dionicu Smokovac ­ Uvač razmatrano je i rješenje petlje Strganica, ali je odbijeno kao neodrživo i tehnički neizvodljivo. Predloženim rješenjem petlje Strganica, takođe, nije riješen problem veze magistralnog puta M­2, i gradske mreže na autoputu Bar ­ Boljare, što predstavlja veliki nedostatak, budući da je jedan od osnovnih zadataka autoputa da prihvati tranzitni saobraćaj sa svih saobraćajnica”, saopšteno je iz Ministarstva saobraćaja.

U tekstu u “Vijestima”, povodom kojeg se oglasio kabinet ministra Ivana Brajovića, stručnjaci su sugerisali da je Strganica, koja se nalaze na obodu Podgorice prema Piperima, i sa tehničkog i sa ekonomskog gledišta prihvatljivije rješenje od Smokovca (Rasa).

“Posebno intenzivna javna rasprava bila je prilikom izrade Prostornog plana Crne Gore do 2020. godine, kao i prilikom izrade Detaljnog prostornog plana koridora autoputa Bar ­ Boljare , u kojima je isto locirana petlja na Smokovcu. Uzimajući u obzir koliko je eminentnih stručnjaka sve ove godine učestvovalo u izradi i reviziji svih planskih dokumenata, propratnih studija, strategija i projektne dokumentacije implicitno se potvrđuje ispravnost rješenja koje zastupa Ministarstvo saobraćaja. Planska dokumentacija rađena je i tada uz aktivno učešće svih relevantnih institucija i države i lokalnih samouprava”, kažu u ministarstvu.

Predvodnik tima stručnjaka koji obrađuju detaljni prostorni plan Podgorice, Predrag Bulajić izjavio je ranije za “Vijesti”, da i stručni­tehnički i ekonomski argumenti idu na stranu da se buduća petlja gradi na Strganici.

Strganica bolja opcija

Nijedan prostorni plan nije prepreka da se petlja pozicionira na Strganici, za šta se kao za mnogo bolje rješenje zalaže ne samo Glavni grad, nego i ogroman broj stručnjaka koji su i učestvovali u izradi planova, poručeno je juče iz PG Biroa.

Mugoša (foto: Zoran Đurić)

Kako piše u saopštenju pres službe Miomira Mugoše, kao mjesto ukrštanja dva autoputa u planovima predložena je lokacija Strganica:

“Saglasno tome urađena je i prva varijanta Nacrta PUP­a Glavnog grada Podgorica.

Međutim, kako je Ministarstvo saobraćaja insistiralo na petlji Smokovac, mjera kompromisa na koju su pristali i Ministarstvo održivog razvoja i Glavni grad, bila je da se predlogom Detaljnog prostronog plana za Jadranskojonski autoput i nacrtom PUP-a Podgorice ponude obje alternative.

U vrijeme izrade Nacrta PUP­a Glavni grad je uradio idejno rješenje kojim je provjereno i potvrđeno da petlja Strganica ima prednost u tehničkom, ekonomskom, prostorno­urbanističkom i ekološkom smislu”.

Galerija

Bonus video: