Marković: Znali smo da je Jovanović ugrožen

Pisao sam gospodinu (Andriji) Jovićeviću odgovarajuća pisma - da se o tome povede više računa, tako da ja ne osjećam nikavu odgovornost”, kazao je ministar pravde
68 pregleda 49 komentar(a)
Ažurirano: 24.01.2014. 09:38h

Potpredsjednik Vlade Duško Marković, kazao je da je nekadašnja Služba državne bezbjednosti imala informacije da je bezbjednost Duška Jovanovića bila ugrožena, prije nego je ubijen.

Marković je podsjetio da Služba tada nije bila samostalna, već da je radila u sastavu Ministarstva unutrašnjih poslova i da su o svojim saznanjima obavještavali tadašnjeg ministra.

"Tada smo ukazivali... na određene rizike i opasnosti koji se tiču bezbjednosti g. Jovanovića. Pisao sam gospodinu (Andriji) Jovićeviću odgovarajuća pisma - da se o tome povede više računa, tako da ja ne osjećam nikavu odgovornost”, kazao je ministar pravde, gostujući u emisji Načisto na Televiziji “Vijesti”.

Novinar Petar Komnenić, podsjetio je da je predsjednik Vlade Milo Đukanović svojevremeno u Skupštini aludirao da su za Jovanovićevu smrt direktno krivi Vojislav Koštunica i KOS, a Marković je kazao da je premijer tada iznio “svoj politički stav”.

"Ali, evidentno je da su sa ove adrese, o kojoj je govorio Đukanović, dolazile prijetnje i bezbjednosni rizici, ne samo po državu, već i po pojedince u ovoj državi... Bilo je ozbiljnih prijetnji. Po svim obavještajnim podacima, i Đukanović je bio meta. Bio je životno ugrožen. Mi smo tada štitili i Đukanovića", rekao je Marković.

Istakao je da žali što su brojna ubistva ostala nerasvijetljena, ali je kazao da je, u jednom segmentu te priče, potpuno miran, jer “Služba nije imala nikakav udio, niti podsticala” te zločine.

Kazao je da u tome nijesu učestvovali ni pripadnici Službe: “Koliko ja znam... ne može čovjek sve da zna”, rekao je Marković, naglašavajući da priča o periodu od 2005. godine, kada je došao na čelo samostalne Službe.

On je u emisiji kazao i da on i premijer ne pričaju napamet kada govore o tome da imaju saznanja ko stoji iza brojnih bombaških napada i afera koje su, navodno, imale za cilj da diskredituju Crnu Goru.

Ministar pravde, međutim, ponovo nije konkretno odgovorio ko stoji iza tih nedjela.

Rekao je da podržava Đukanovića, iako ne zna šta je premijer tačno mislio kada je rekao da bombaški napad na redakciju “Vijesti” i načelnika barske policije - “nije obračun sa tim pojedincima”, već da su to uradili kriminalci koje je iznajmio neko iz sistema kako bi napravili štetu Crnoj Gori.

"Ono što je rekao Đukanović je njegov politički stav u odnosu na posljednja dešavanja... Predsjednik Đukanović nikada ništa ne saopštava napamet... Svakome ko je u politici i ko ima analitičku sposobnost, jasno je da to ne mogu biti slučajni incidenti”, kazao je Marković.

Na pitanje Komnenića - da li bi tužilaštvo zbog toga moralo hitno saslušati šefa Vlade, Marković je ocijenio da novinar nije objektivan: “Đukanovićeva izjava bi trebalo da se tumači kao poziv nadležnima da bez ikakvih ograničenja rade i rasvijetle ove napade”, rekao je.

Na podsjećanje novinara - da je jednom rekao da ima makar jedan pouzdan dokaz ko stoji iza afere Crne trojke, Marković je rekao da na to treba da odgovori tužilaštvo.

“Nisam to rekao napamet, nego na osnovu dokumentacije koju je pripremila policija i koja je ustupljena Tužilaštvu”.

Objasnio je da taj dokument govori o “nekim ljudima”, kojima je u interesu, kako je kazao, da toj aferi daju takav značaj: “Ima dokaza, činjenica, koje ukazuju da se sa tom aferom upravljalo sa strane. Van institucija”.

Na pitanje - kakva je to država kada se svim tim, brojnim zavjerenicima ne može ući u trag, Marković je odgovorio: “Mnoge druge pokušaje diskreditacije smo spriječili”.

Nije "Tara" u džunglama Kolumbije, no pored puta

Marković je rekao da je već demantovao navode onih što ga povezuju sa slučajem “Tara”, rekavši da ta fabrika cigareta nije u džunglama Kolumbije, već u centru Mojkovca.

Kazao je da se, u vezi sa tom fabrikom svakog dana mogu organizovati operativne aktivnosti i pitao se zašto se to ne uradi.

"Nije u Goliji ili u Biogradskoj gori gdje se teško dolazi, već na 15 minuta od regionalnog puta, u centru Mojkovca, u kojem je svakog dana policija. Inspekcije i tužilaštvo mogu da uđu bez ikakavih ograničenja. To sam rekao bivšem VDT-u Ranki Čarapić... ali nekome ne treba takva vrsta aktivnosti, jer je važno držati Duška Markovića u fokusu, kao čovjeka koji stoji iza nelegalnog biznisa i da se preko toga prelamaju i politički sukobi unutar partije".

Galerija

Bonus video: