Freedom House: Crna Gora je slobodna zemlja

Prosjek je izvučen iz dva indeksa - politička prava, prema kojem je Crna Gora dobila trojku, i građanskih sloboda, za šta je dobila dvojku
57 pregleda 18 komentar(a)
Ažurirano: 23.01.2014. 17:28h

Crna Gora je i u ovogodišnjem izvještaju američke nevladine grupe Freedom House po rejtingu sloboda ocijenjena indeksom 2,5, što je svrstava u grupu slobodnih zemalja.

Prosjek je izvučen iz dva indeksa - politička prava (u koja spada i sloboda medija), prema kojem je Crna Gora dobila trojku, i građanskih sloboda, za šta je dobila dvojku. Indeks se kreće u rasponu od 1 do 7, pri čemu je jedinica maksimalna ocjena za slobodu, dok je sedmicom označeno najgore stanje sloboda u jednoj zemlji.

Iste ocjene Crna Gora je dobila i u prošlogodišnjem izvještaju o stanju sloboda po Freedom House-u.

Kompletnu tabelu sa indeksima možete pogledati ovdje (PDF dokument).

Od zemalja u regionu, najbolje je ocijenjena Hrvatska, sa indeksom 1, jer su obje kategorije u toj državi ocijenjene najvećom ocjenom. Indeks sloboda u Srbiji je 2, što i nju svrstava u grupu slobodnih zemalja.

Najgore ocijenjene zemlje regiona su Kosovo, Albanija i Bosna i Hercegovina. Kosovo je indeksirano sa 4,5, BiH i Albanija sa 3, što ih svrstava u grupu djelimično slobodnih zemalja, po Freedom House-u.

U izvještaju te vašingtonske nevladine grupe navodi se da je poštovanje prava i sloboda u cijelom svijetu u padu tokom prošle godine, a Egipat je prepoznat kao država gdje je to najvidljivije.

Više od pola svjetske populacije ne živi u slobodnim zemljama

Ukupno 60 odsto stanovništva živi u državama koje su djelimično ili u potpunosti neslobodne.

Najgore ocjene je dobio Bliski istok, gdje čak 83 odsto građana živi u državama koje, po ocjeni Freedom House-a, nijesu slobodne. Prati ga region Euroazije sa 78 odsto ljudi koji žive u zemljama koje su dobile niže ocjene.

Trećina afričkog stanovništva se nalazi u zemljama koje ne poštuju građanska prava i slobode, dok je u Azijsko-pacifičkom regionu taj udio 43 odsto ukupnog stanovništva.

Bonus video: