ZATVORENIH USTA

Protest ispred Vlade: Novinari ujedinjeni u ćutanju

Među okupljenima su novinari iz brojnih medija, političari, NVO aktivisti...
63 pregleda 65 komentar(a)
Ažurirano: 23.01.2014. 14:13h

Više desetina građana, novinara, nevladinih aktivista i opozicionih poslanika protestvovalo je ispred Vlade Crne Gore zbog nerješenih napada i ubistva novinara.

Protest je organizovao Sindikat medija, čiji su članovi nosili flastere na ustima kao simbol neslobode medija i opasnosti od medijskog mraka u Crnoj Gori.

"Protest je donekle usmjeren na sve ono što je Vlada propustila da uradi", rekao je član Glavnog odbora Sindikata Darko Ivanović,koji je zatražio od kabineta Mila Đukanovića da stvori tehničke uslove kako bi Komisija za praćenje istraga o napadima na novinare počela da radi.

Član Glavnog odbora Sindikata Duška Pejović zatražila je i podršku u nastojanjima te asocijacije da obezbjedi zakonsku zaštitu novinarima.

"Tražimo od Vlade da podržinaš zahtjev za dodatnom zaštitom novinara kroz izmjene Krivičnog zakonika. Tražimo i da što prije stvori uslove za rad Komisije", rekla je ona.

Foto: Za rad bez straha

Novinarka je podsjetila je da zaposleni u medijima rade u atmosferi nekažnjivosti, pravne nesigurnosti I manjka prava, koja postoje kao "demokartivno- fasadna samo na papiru".

"Riječ je o osjećaju da se može izvršiti krivično djelo bez kazne, da ste nezaštićeni, da svoj posao ne možete obavljati bez straha. To je vrijeme i kada riječi ne postaju djela, kada se obećava bez rezultata, kada se čeka pravo i pravda, a opasnost ne prolazi. Zato smo danas ovdje, pred Vladom, jer je najodgovornija za kreiranje novog ambijenta slobode govora, slobode medija i poštovanja svih ljudskih prava", kazala je Pejović.

Darko Ivanović smatra da Crna Gora ne može biti članica Evropske unije ako nema uslova za slobodno izvještavanje.

On je zamjerio državi da nije obezbjedila novinarima uslove za rad, a Vladi da ništa nije uradila kako bi se rješili napadi.

"Ovo je protest za sve što će se desiti jer ne verujemo da će ono što se desilo (napada na novinare) imati pravni ishod i da će se počionioci naći", rekao je Ivanović.

"Društvo koje njeguje takvu tradiciju ima veliki problem....Nadam se da je ovo posljednji protest i da će država početi da radi svoj posao i da će bezbjednosne strukture, umjesto što namještaju novinarima, početi da istražuju kako oni stradaju", poručio je Ivanović.

Protestu su prisustvovali poslanici Demokratskog fronta Miodrag Lekić, Goran Danilović, Janko Vučinić,Milan Knežević, Pozitive Crne Gore Mladen Bojanić, Azra Jasavić, Dritan Abazović, poslanik SNP Velizar Kaluđerović I portparol te partije Aleksa Bečić...

Direktorica Akcije za ljudska prava Tea Gorjanc Prelević, Sigurne ženske kuće Ljilja Raičević , kao i predstavnici drugih nevladinih organizacija i sindikata, vođe Unije slobodnih sindikata, te radnici bivše kompanije “Radoje Dakić” takođe su učestvovali na protestu ispred zgrade Vlade.

Galerija

Preporučujemo za Vas