Ministarstvo finansija: Do 2018. novi vrtići u Podgorici, Baru, Ulcinju i Pljevljima

Ministarstvo finansija je sa Bankom za razvoj potpisalo ugovor o kreditnu od 10 miliona eura, dok će 7 miliona, obezbijediti Vlada
2 komentar(a)
vrtić Đina Vrbica, Foto: Luka Zeković
vrtić Đina Vrbica, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 22.01.2014. 15:52h

Ministarstvo finansija najavilo je da će u naredne tri godine biti uloženo 17 miliona eura u izgradnju sedam novih vrtića i renoviranje postojećih u Podgorici, Baru, Ulcinju i Pljevljima.

Akciju za izgradnju ili dogradnju postojećih vrtića u cijeloj Crnoj Gori pokrenulo je udruženje "'Roditelji'". Njihovi peticiju, koja je bila pokrenuta krajem 2012. godine podržalo je preko 6.000 građana.

"U cilju obezbjeđivanja sredstava, Ministarstvo finansija je sa Bankom za razvoj Savjeta Evrope (CEB) potpisalo ugovor o kreditnom aranžmanu u iznosu od 10 miliona eura, dok će preostalih 7 miliona, u vidu zemljišta i pratećih komunalnih priključaka, obezbijediti Vlada. Cilj projekta je da se izgradnjom sedam vrtića obezbijedi mogućnost upisa i boravka u predškolskim ustanovama za oko 1.600 djece uzrasta do 6 godina, kao i da se poboljšaju uslovi boravka u postojećim vrtićima za oko 8.000 mališana. Ovim će se u značajnoj mjeri riješiti problem prebukiranosti u predškolskim ustanovama u Crnoj Gori", navodi se u saopštenju Ministarstva finansija.

Zajam CEB-a, kako je saopšteno, je obezbijeđen po povoljnim finansijskim uslovima, uz kamatnu stopu koja će se kretati u intervalu između 2 i 3 odsto, sa periodom otplate do 20 godina i grejs periodom do 5 godina.

"Sredstva će biti isplaćivana u tranšama, a iznos svake tranše biće određen u skladu sa napredovanjem radova. Predviđeno je da projekat bude realizovan do sredine 2018. godine", dodaje se u saopštenju.

Bonus video: