LGBT Forum Progres: Vlada nas ne favorizuje

Forum Progres navodi da Kvir Montengro, od maja 2013. godine, ima otvoren poziv za dijalog o svim pitanjima u vezi LGBT politike i prakse
158 pregleda 7 komentar(a)
Stevan Milivojević, LGBT Forum Progres, Foto: LGBT Forum Progres
Stevan Milivojević, LGBT Forum Progres, Foto: LGBT Forum Progres
Ažurirano: 22.01.2014. 15:37h

LGBT Forum Progres odbacio je navode da je kao nevladina organizacija, na bilo koji način, favorizovana kod crnogorske Vlade.

Predsjednik UO Kvir Montenegro Danijel Kalezić je kazao da sekretar Savjeta za zaštitu od diskriminacije Jovan Kojičić ignoriše njihovu organizaciju dok "ima redovne sastanke i vrši kontinuirane posjete drugoj LGBT grupi".

"Zahtijevamo da budemo zaštićeni od kvalifikovanja i podmetanja bilo koje vrste. Odgovornost za to je prije svega na Vladi i njenim službama. Vlada je dužna javno i jasno objasniti poziciju i članstvo našeg predstavnika u vladinom savjetodavnom tijelu. Takođe, ključni je trenutak, zbog njegovanja vrijednosti i korektnih odnosa u civilnom društvu, da doprinos boljem razumijevanju, ali i zaustavljanju višemjesečne negativne kampanje, pruže koletivna NVO tijela posvećena njegovanju saradnje i dijaloga", navodi se u saopštenju koje potpisuje izvršni direktor LGBT Foruma Progres Stevan Milivojević.

On dodaje da u LGBT zajednici njeguju međusobne odnose, a dijalog o LGBT politici je svakodnevan.

"Ne zanima nas ideološka, politička ili bilo koja druga pozadina bilo koje LGBT osobe. Kao manjinska organizacija isključivo smo fokusirani na potrebe, rezultate i istinsko unapređenje položaja LGBT zajednice. Saradnja sa Vladom u tom svijetlu je naš prioritet. I pored brojnih teškoća jako smo ponosni na ostvareni napredak, naš konstruktivni pristup i doprinos procesu. Zadovoljni smo i činjenicom što je u Vladi sve više stručnjaka s kojima se može razgovarati a koji su posvećeni svom poslu i evropskoj agendi. Pamtimo i neka druga vremena u tom smislu", navodi se u saopštenju.

Milivojević je rekao i da Kvir Montengro, od maja 2013. godine, ima otvoren poziv za dijalog o svim pitanjima u vezi LGBT politike i prakse.

"Nikada nismo i nećemo učestvovati u bilo čemu što je protivno autentičnim interesima LGBT zajednice i istinskim interesima civilnog društva", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: