Protest novinara danas u 12 ispred Vlade: Slobodni ljudi za slobodnu riječ

Darko Ivanović, član Glavnog odbora sindikata je pozvao sve kolege i građane koje smatraju sebe slobodnim da podrže protest
45 komentar(a)
Ažurirano: 23.01.2014. 08:57h

Kao znak neslobode javne riječi aktivisti Sindikata medija će se zatvorenih usta danas u podne okupiti ispred Vlade Crne Gore, koju smatraju najodgovornijom za takvu situaciju.

Protest će biti organizovan na Dan novinara a povodom nerješenih napada i ubistva novinara, te ignorisanja države da takvoj atmosferi stavi tačku.

Član Glavnog odbora Sindikata Darko Ivanović pozvao je kolege, radnike, intelektualce, studente i “sve one koji nose slobodu riječi i duha da se pridruže mirnom protestu ćutanjem”.

Protest, koji je zamišljen kao neka vrsta performansa, je usmjeren, rekao je on na pres konferenciji, na prevenciju napada.

”Ne vjerujemo da će posle svih nerješenih slučajeva policija, koja treba da služi i štiti,pogotovu one koji nose javnu riječ, bilo šta uraditi da se to zaustavi", objasnio je Ivanović koji takođe dobija prijetnje zbog posla kojim se bavi.

Novinari ugrožavaju bezbjednost?

Iako je protest formalno zakazan ispred Vlade policija nije dozvolila novinarima okupljanje ispred same zgrade iz bezbjednosnih razloga, već nekoliko metara dalje od zgrade.

Ivanović je to ironično prokomentarisao riječima da “zbog bezbjednosnih pitaja novinari mogu da izazovu velike turbulencije”.

Autor emisije ”Robin Hud” je izrazio zadovoljstvo zbog prošlonedjeljne akcije Sindikata “Stop represiji nad novinarima”, koju je podržala većina uticajnih medija.

TV Vijesti, Jelena Ćorluka

Izvještavati o svakodnevnici, a jedva se preživljava

Predsjednica Sindikata medija Marijana Camović podsjetila je da su medijski radnici u lošem ekonomskom položaju, da je profesija degradirana, kao i da na Dan novinara nema razloga za slavlje.

Ona je kazala da je predsjednik parlamenta Ranko Krivokapić prije godinu, čestitajući 23. januar – Dan novinara Crne Gore, kazao da "na putu ka Evropskoj uniji, mediji i nezavisni profesionalci čine bilo crnogorske demokratije".

Od tada novinari su bili meta napada, a tri eksplozivne naprave bačene su, rekla je, na „bilo crnogorske demokratije“. ”U julu ispod automobila novinara Uroša Radulovića, u avgustu u dvorište porodične kuće Tufika Softića, i krajem decembra ispod prozora glavnog urednika Vijesti Mihaila Jovovića“, navela je Camović.

Ona je kazala da su medijski radnici, između dva dana novinara, pretrpjeli brojne verbalne i fizičke napada, navodeći kao primjer prebijanje novinarke Dana, Lidije Nikčević.

Camović je takođe pitala da li se može dostojanstveno izvještavati o crnogorskoj svakodnevici, kada taj rad ne obezbjeđuje podmirenje ni osnovnih životnih potreba.

„Kako se od novinara može očekivati da hrabro pišu o društvernim anomalijama, kada su u svojim redakcijama svedeni na najamnu radnu snagu koju medijima daju na upotrebu agencije za ustupanje zaposlenih“, navela je ona.

Da li se, upitala je Camović, i sami medijski radnici mogu posvetiti svojoj profesiji na način na koji ona to zaslužuje, kada ne znaju da li će sjutra biti potrebni svom poslodavcu, ili će biti otpušteni bez obrazloženja.

Da li je Vujanović zaboravio

Predsjednica Sindikata medija je podsjetila i da je predsjednik države Filip Vujanović, prošle godine u ovo vrijeme, obavezao novinare da „čuvaju kulturu i otrgnu od zaborava našu blistavu prošlost“.

"Zanima me da li će danas posvetiti ijednu riječ sumornoj stvarnosti o kojoj i u kojoj pišu crnogorski novinari“, kazala je ona.

Galerija

Bonus video: