Kućama na obali Skadarskog ne prijeti poplava, građani ipak zabrinuti

Iako je Morača za samo dan porasla za 1,3 metra, hidrolog Novak Darmanović tvrdi da stanje nije alarmantno
104 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 22.01.2014. 11:11h

Iako je novo Morače, usljed obilnih padavina, za samo dan porastao za više od metar, hidrolog Novak Darmanović tvrdi da stanje nije alarmantno i da kućama na obalama Skadarskog jezera ne prijeti opasnost od poplava.

On je juče kazao da su svi vodostaji u porastu, a da je nivo Morače u 7:30 iznosio 901 centimetar, što je za 129 centimetara više nego u ponedjeljak.

“Zabilježen je porast u odnosu na ponedjeljak, ali, s obzirom na intenzitet padavina i prognostički materijal za naredna dva dana, ne očekujemo značajan porast vodostaja Morače”, kazao je Darmanović, podsjećajući da je maksimalna vrijednost Morače, od čak 1.226 centimetara, zabilježena 17. novembra 1979. godine kod Vezirovog mosta.

Slaba kiša i danas, od subote sjever >>>

Vodovod: Vodu sa izvorišta Mareza prije upotrebe prokuvati >>>

Darmanović je istakao da je priobalno zemljište rijeke Zete malo ugroženo od poplava, ali da kuće još nijesu.

Iako nije bilo poplava, u mnogim djelovima grada su ogromne lokve, nakon obilne kiše koja je i juče padala.

Građani iz Ulice Miladina Popovića na Zabjelu juče praktično nijesu mogli da izađu iz svojih dvorišta.

Mareza, Foto: Vesko Belojević

Jelena Peličić je postavila i kamenje kako bi savladala ogromnu lokvu, ali je voda poplavila i taj “most”.

“U ulici se stvorila ogromna lokva, koja je dugačka više od 50 metara, i pješacima je gotovo nemoguće da se kreću ulicom bez gumenih čizama... Voda je na pojedinim mjestima dublja od 10 centimetara”, kazala je Peličić.

Ona tvrdi da se godinama susreću sa istim problemom, ali da nadležni ništa ne čine da ga riješe.

“Komunalna inspekcija je proteklih dana viđena više puta da 'hvata krugove', ali osim pasivnog posmatranja nije ništa urađeno”, kazala je Peličić.

Slične ili još veće probleme imaju mještani Murtovine, Doljana i dijela Maslina, gdje su bujice dva puta plavile kuće i imanja u proteklih nešto više od godinu.

Obilne padavine podigle su nivo Skadarskog jezera kod Virpazara, pa mještani strahuju da će, ako kiša bude i dalje padala, opet biti poplava, kazao je predsjednik Mjesne zajednice Crmnica, Đuro Marković.

Mještani strahuju od mogućih poplava

Rijeka Oraovštica izlila se iz korita, poplavila okolna imanja, a voda je prodrla i u dvorišta tri kuće Đurovića.

Potoci i bujice su oštetile seoske puteve-potkopale asfalt, a dionicom Virpazar-Boljevići-Limljani teško se saobraća, jer je voda odnijela makadam.

"Put je oštećen i u Gluhom dolu, kao i kod Sotonića", kaže Marković.

Crmnička sela, i pored nevremena, uredno su snabdjevena strujom i vodom, imaju TV signal a normalno funkcionišu i telefonske veze.

Rijeke prodrle do mostova

Služba zaštite Danilovgrad juče je obišla cjelokupnu teritoriju koja je evidentirana kao ugroženo područje od poplava.

Saopšteno je da kako je ustanovljeno da je u naselju Livade Bandićke, došlo do izlivanja riječice Crkovnica i plavljenja desne strane rijeke na kojoj se nalaze stambeni i poslovni objekti.

Na nekim putevima su mogući prekidi: Juče u Danilovgradu, Foto: Jelena Jovanović

"Do plavljenja objekata Mirka Nedovića, Rajka Đuričanina, Nebojše Dragutinovića, i restorana Konoba nije došlo, ali se do njih može doći jedino visočijim terenskim vozilom. U naselju Mala Spuž od potoka Rimanjić je poplavio stari objekat - kuća Bose Bulatović, takođe je u Spužu poplavio prizemni dio kuće Baja Kneževića koja se nalazi na obali Zete ispod Spuškog mosta. U Novom Selu – Podanje rijeka Zeta je poplavila dio kuće vlasnika Rajka Stanišića, a voda je blizu kuća Poček i Glavatović. Od stajaće vode poplavljene su podrumi porodične kuće Peka Pejovića u selu Gorica", piše u izvještaju koji potpisuje načelnik Goran Radulović.

Prema tom izvještaju, saobraćaj na putu Podanje – Novo Selo- magistrala je otežan i postoji mogućnost da bude u prekidu. U prekidu je put Orja Luka - Frutak – Kujava, jer je most preplavljen, a pod vodom je bio i put Ćurilac- Grlić.

“Konstatovano je da se povukla voda sa puta magistrala – Strahinići i sa puta u Gornjim Pažićima, stari put prema Lalevićima", piše u izvještaju.

Galerija

Bonus video: