"Ženi ne daju posao, zbog zdravlja djeteta sam morao da glasam DPS"

Porodica Bojovića je već 17 godina korisnik materijalnog obezbjeđenja; supruga Radmila je 21.godinu na Zavodu za zapošljavanje
114 pregleda 32 komentar(a)
Ažurirano: 21.01.2014. 17:22h

Mjesto higijeničarke u šavničkoj Zaštite i spasavanja bilo je samo kap koja je, kako tvrdi Dragić Bojović, prelila ionako punu čašu. On i njegova porodica već 17 godina su korisnici materijalnog obezbjeđenja porodice, a njegova supruga Radmila je 21.godinu na Zavodu za zapošljavanje. Pored toga imaju i sedamnaestogodišnjeg sina koji ima ozbiljnih zdravstvenih problema, tako da im je posao prijeko potreban.

„Konkurs je bio namješten i prije nego što je raspisan i na mjesto higijeničarke već je radila žena koja je kasnije primljena. Za konkurs sam sasvim slučajno saznao. Moja supruga nije primljena uz obrazloženje da žena koja je primljena ima malo više radnog iskustva. Zamislite apsurda – konkursom se traži radnik bez radnog iskustva a suprugu mi odbijaju zbog nečijeg malo višeg radnog iskustva. Kako je Vatrogasni dom izgrađen od sredstava Evropske unije pozivam Mitju Drobniča da ne dozvoli da se u objektima koji su oni radili sprovodi diskriminacija“, kazao je Bojović novinarima dok je u opštinskom holu, u hodniku koji vodi do kancelarije predsjednika Opštine, pripremao mjesto na kome će da štrajkuje glađu.

Bili su tu transparenti sa porukom upućenom Drobniču, ali i oni na kojima su citirane tačke Krivičnog zakona i Zakona o radu koji govore o zabrani diskriminacije, kao i parola na kojoj piše da 21.godinu njegova supruga trpi diskiminaciju, izolaciju i život bez ljudskog dostojanstva. Ponio je Bojović i stolicu, flašu vode, kao i svu dokumentaciju, počev od ženine radne knjižice, do dopisa koje je slao ombdusmanu i nadležnim institucijama. Na štrajk glađu, koji se završio nakon nešto više od dva sata jer je uz pratnju policije ispraćen iz Opštine, odlučio se kako bi skrenuo pažnju na, kako je kazao, nepravdu koju on i njegova petočlana porodica preživljavaju.

Odlučio je da on umjesto žene štrajkuje jer pored sina, koji je zbog problema sa srcem morao da ide za Monte Karlo, imaju i kćerku studenta i petogodišnjeg sina pa je Radmila potrebnija kući nego u opštinskom holu.

„Ne znam na osnovu čega je progurana ova druga žena. Čuo sam da je riječ o intervenciji iz Podgorice jer je riječ o desetočlanoj porodici u kojoj svi glasaju za DPS, dok smo supruga i ja opozicionari. Predsjednik je primio desetak ljudi bez konkursa i taj razgovor sam snimio. Tu predsjednik kaže da su primljeni bez konkursa jer su primljeni na određeno“, kazao je Bojović i pustio pomenuti telefonski razgovor.

Priznaje da je i on, zarad zdravlja djeteta, 1997.godine morao da glasa za DPS i uzme njihovu partijsku knjižicu.

„Sa bolesnim dječakom sam 1997.godine išao u Beograd u Institut za majku i djete i boreći se za njegov život tamo smo ostali dva mjeseca. Vratio sam se praznih džepova i obratio se predsjedniku opštine Mijomiru Vujačiću, koji je i sad predsjednik da mi pomogne, a on je pomoć uslovio da na sledećim izborima glasam za DPS. Kada sam tražio pomenutu pomoć trebalo je da se obavi postoperativna kontrola i tri mjeseca sam čekao pomoć od predsjednika koji je skoro doveo u pitanje život moga djeteta. Dobio sam pomoć tek kada sam obećao da ću glasati za DPS, što sam i uradio. Imam i njihovu člansku kartu koju sam pod pritiskom dobio. Zakleću se na život bolesnog djeteta da se to desilo. Ako treba na poligraf da idem otići ću“, kazao je vidno potrešen Bojović.

On je 12.godina radio u preduzeću „Sinjajevina“ a od 2001. je bez posla. Nadao se da će, kako reče, u Domu sagrađenom sredstvima EU, biti mjesta za njegovu suprugu.

„Kada je Drobnič ovdje dolazio pitao sam ga da li će nakon otvaranja poglavlja 23. i 24. doći do poboljšanja ljudskih prava za kategorije stanovništva koje se nalaze na marginama društvenih zbivanja, makar kada je rad u pitanju. Pozitivno mi je odgovorio i još uvijek živim u nadi da će se, kada je u pitanju Vatrogasni dom, ispoštovati zakoni EU“; kazao je Bojović koji priprema knjigu pod naslovom „Izgubljeno dostojanstvo“.

Bojović tvrdi i da je v.d.rukovodioca Službe zaštite i spasavanja primljen na to mjesto iako ne ispunjava uslove za isto. Nakon što su ga dva policajca upozorila da nezakonito protestuje u holu Opštine, u njihovoj pratnji napustio je zgradu a pravdu će, kako reče, potražiti preko istitucija, prvenstveno NVO sektora koji se bavi zaštitom i kršenjem ljudskih prava.

Vujačić: Najveća sramota što može jedan čovjek da kaže

Predsjednik Opštine Mijomir Vujačić kazao je da ukoliko Bojović smatra da je učinjena nepravda prilikom prijema higijeničarke treba da se žali Komisiji kao i da će, ukoliko se to dokaže tačnim, odgovarati onaj ko je napravio takav izbor.

“Onaj ko vrši izbor, a to je Komisija koja je za to oformljena, ako to nije uradila kako treba odgovaraće. Sa ovim nemam ništa - niti sam koga primao, niti odlučivao, niti naređivao, ali neću dozvoliti da se rade nezakonite stvari i da neko pod pritiskom želi da ostvari nešto što ne može. Razumijem da se bori za prava svoje porodice i u potpunosti ga podržavam, ali ne može čovjek da štrajkuje u ime žene, niti se to radi na ovaj način“, kazao je Vujačić.

Vujačić, Foto: Ivan Petrušić

Tvrdi da od kada je na mjesto predsjednika niko u lokalnoj upravi nije primljen bez konkursa, a istakao je i da su porodici Bojović on, Opština, kao i Vlada više puta pomagali, kao i da se svojim autoritetom angažovao da kod privatnih firmi koje u Šavniku posluju uspije obezbijediti posao za Dragića. Kategorično je odbacio Bojovićevu tvrdu da ga je uslovio da glasa za DPS kako bi dobio pomoć za sina.

Vujačić je kazao da prilikom zapošljavanja nikada nije vodio računa o partijskoj opredjeljenosti kandidata već o njegovoj sposobnosti da određeni posao obavlja najbolje što može

Kazao je i da on bira v.d.rukovodioca Službe zaštite i spasavanja i da osoba koja je izabrana ima sve potrebne reference za dužnost koju obavlja.

„Ja sam predsjednik opštine koji ima svoja ovlašćenja i znam kako ih koristim. Nije bi bitno da li će se čaršiji svidjeti neko koga ću ja, u skladu sa zakonom postaviti. Bitno je kako on radi svoj posao. Treba li još da mi ulica postavlja kadrove“, kazao je predsjednik Opštine i istakao da prilikom zapošljavanja nikada nije vodio računa o partijskoj opredjeljenosti kandidata već o njegovoj sposobnosti da određeni posao obavlja najbolje što može.

Galerija

Bonus video: