Žabljak: Malo snijega za punije kase

Za razliku od turističke privrede koja je, u okolnostima nedostatka snijega doživjela poslovni krah, žabljački komunalci su zabilježili značajne uštede na gorivu
3 komentar(a)
Žabljak, Foto: Obrad Pješivac
Žabljak, Foto: Obrad Pješivac
Ažurirano: 21.01.2014. 13:18h

Desetak centimetara novog snijega, koliko je osvanulo u utorak, zahtijevalo je angažman snjegočistača DOO „Komunalno i vodovod“ iz Žabljak pa su bez velikih poteškoća očišćene sve gradske i prigradske saobraćajnice, tokom prijepodneva lokalni putevi do Virka, Pošćenskog kraja, Motičkog gaja i Javorja, zapadno i sjeverozapadno od grada do gornje i donje Bosače, Uskoka i Nadgore sve do Marine doline odnosno ulaska u kanjon Tare prema Tepcima.

Prema planu popodne će prema Paležu, Podgori, Kočadolu i Ninkovićima.

Direktor toga preduzeća Radenko Radulović dodaje da će narednih dana čistiti i prema drugim selima u opštini i da se prema većini njih može saobraćati.

Za razliku od turističke privrede koja je, u okolnostima nedostatka snijega doživjela poslovni krah, žabljački komunalci su zabilježili značajne uštede na gorivu jer njihovi snjegočistači nijesu imali većeg angažovanja od 25. novembra, kada je pao prvi veći snijeg.

"Iako smo ove sezone tri puta čistili put prema Maloj Crnoj Gori i još nekim udaljenijim mjestima naše knjigovodstvo bilježi da smo u decembru prošle godine za gorivo potrošili 1.000 eura i do 20. januara ove godine još 800 eura. Za prvih 20 dana januara prošle godine na gorivo je utrošeno 7.000 a, recimo, u decembru 2012. godine 11.000 eura", kaže Radulović i u šali dodaje da je u ovom periodu bio pošteđen i neprekidnih telefonskih poziva građana koji su se ranije interesovali kad će snjegočistači prema njihovim selima ili su se ljutili smatrajući da su redosledu čišćenja diskriminisani.

Radulović kaže da je dugotrajan sušni period smanjio dotoke vode u vodovodnu mrežu ali „zahvaljujući“ smanjenoj potrošnji u hotelima nije bilo kritičnih trenutaka. Dodaje da je kiša koja je padala prethodnih dana značajno popravila stanje sa vodom pa su isključene pumpe u reni bunarima i sabirni bazeni se pune prirodnim padom sa izvorišta.

Vremenska situacija u proteklom periodu išla je na ruku i durmitorskim stočarima. Naročito onima koji uzgajaju ovce. Ne samo zbog činjenice da nijesu moraći tabati snijeg i pripremati pripremati torine već i zbog toga što su ovce imale oblilje hrane, ispašom na livadama podno Durmitora. Stočar Labud Šibalić iz Pitomina, sa blizu 100 ovaca u buljuku, kaže da je svakog dana ostvarivao uštedu na sijenu od minimalno 20 eura. Takvu računicu potvrđuje i Veselin Grbović iz Pošćenskog kraja koji uzgaja 80 ovaca koje su se do prije dva dana napasale i na njihovom katunu, dva kilometra udaljenom od kuće, u sred Šljemena na Durmitoru.

Bonus video: