Vodovod: Vodu sa izvorišta Mareza prije upotrebe prokuvati

"Poslednje urađene fizičko hemijske analize vode sa izvorišta Mareza pokazuju ispravnost svih parametara, osim registrovane blago povećane mutnoće", saopšteno iz Vodovoda
51 pregleda 7 komentar(a)
voda, čaša vode, Foto: Shutterstock
voda, čaša vode, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 21.01.2014. 19:46h

U vodi sa izvorišta Mareza registrovane su povećane vrijednosti mutnoće zbog čega se apeluje na potrošače, koji se napajaju sa tog mjesta, da je prije upotrebe prokuvaju.

Kako su saopštili iz Javnog preduzeća Vodovod i kanalizacije, obilne padavine na području Podgorice, izazvale su povećanje nivoa vode na izvorištu Mareza, a analize rađene prethodnih dana sa svih izvorišta pokazuju fizičko-hemijsku ispravnost u skladu sa Pravilnikom o higijenskoj ispravnosti vode za piće.

Oni su naveli da, usled takvih vremeskih prilika, Vodovod i kanalizacija u svojoj labaratoriji kontroliše ispravnost vode za piće na mreži i svim izvorištima iz sata u sat.

"Poslednje urađene fizičko hemijske analize vode sa izvorišta Mareza pokazuju ispravnost svih parametara, osim registrovane blago povećane mutnoće. Napominjemo i da je hlorisanje vode koja se distribuira potrošačima, čime se obezbjeđuje mikrobiološka ispravnost vode, uredno i pod stalnim nadzorom", piše u saopštenju.

Oni su kazali da su blago povećane vrijednosti mutnoće u uzorcima vode na mjernim mjestima sa vodoizvorišta Mareza.

"Zbog najavljenih padavina i narednih dana, preporuka Instituta za javno zdravlje je da građani koji se snabdijevaju sa ovog vodoizvorišta ne koriste vodu za piće bez predhodnog prokuvavanja", apelovali su iz tog preduzeća.

Sa vodoizvorišta Mareza se snabdijevaju potrošači naselja Mareza, Tološi, Blok V i VI, dio grada preko Morače, centar Grada,dio ispod Gorice, Malo Brdo, Stara Varoš, Zabjelo,Pobrežje, Zelenika, Dahna, Dajbabe, dio Zete, Gornja i Donja Gorica.

Stanje na ostalim vodoizvorištima na teritoriji Glavnog grada je,kazali su, stabilno, bez bilo kakvih promjena po pitanju ispravnosti vode za piće

"Svi ostali potrošači iz djelova grada koji nijesu navedeni mogu bez problema I bojazni koristiti vodu za piće iz vodovodnog sistema Glavnog grada", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: