Pismo gradonačelniku Budve: Otvorite azil za volontere

“U slučaju udomljavanja psa, obavezno treba sklopiti ugovor koji mora da sadrži sve podatke udomitelja"
0 komentar(a)
Sklonište za životinje u Petrovcu, Foto: Arka Montenegro
Sklonište za životinje u Petrovcu, Foto: Arka Montenegro
Ažurirano: 21.01.2014. 20:27h

Društvo za pomoć i zaštitu životinja „Arka Montenegro“ uputilo je otvoreni zahtjev gradonačelniku Lazaru Rađenoviću da se što prije uvede red u azil za napuštene životinje u Novoselju iznad Petrovca, i dozvoli predstavnicima NVO i pojedincima da obilaze životinje.

„Obraćamo vam se sa zahtjevom da kao zakonski osnivač nedovršenog azila koji se nalazi na Novoselju iznad Petrovca, pomognete u razrješavanju vrlo čudne situacije kada je u pitanju rad ovog azila. U svakoj civilizovanoj zemlji , a nadam se da naša to i jeste, rad azila ili takozvanog 'sheltera', je uvijek javan i dostupan svima koji žele da se upoznaju sa načinom funkcionisanja, ali i otvoren za javnost, posebno za nevladin sektor, koji se time bavi, kao i za pojedince koji žele da svoje vrijeme posvete bezdomnim životinjama. Ovo u Budvi se, naravno, direktno kosi sa dobrom praksom, a unosi opravdanu sumnju u razloge za to”, navodi se u pismu koje je gradonačelniku poslala izvršna direktorka Darinka – Daja Ljubiša.

Ona je navela da u azilu, kojim rukovodi Komunalno preduzeće, nije dopušteno volontiranje.

Za svakog uhvaćenog i dovedenog psa obavezno treba otvoriti dosije sa fotografijama i što kompletnijim informacijama

Prema njenim riječima, za svakog uhvaćenog i dovedenog psa treba otvoriti dosije, koji mora da sadrži fotografije iz svih uglova, stanje psa pri dolasku, i sve dalje intervencije koje bi se sprovele tokom boravka u azilu. Obavezno čipovanje i sterilizaciju.

“U slučaju udomljavanja psa, obavezno treba sklopiti ugovor koji mora da sadrži sve podatke udomitelja, kao što su ime i prezime, adresa stanovanja, matični, broj lične karte ili pasoša, ako je u pitanju osoba koja nije državljanin Crne Gore. Ugovor mora da sadrži i klauzulu obavezne kontrole stanja udomljenog psa, četiri puta u toku jedne godine. “, zaključila je Ljubiša.

Bonus video: