Vučinić: Crkveno zemljište u Buljarici je državno

Povodom namjere Mitropolije crnogorsko-primorske da gradi hotelske komplekse u Buljarici, Stevo Vučinić tvrdi da placevi pripadaju manastiru Gradište
143 pregleda 136 komentar(a)
Stevo Vučinić, Foto: Arhiva Vijesti
Stevo Vučinić, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 21.01.2014. 19:14h

Zemljište u Buljarici, na kome je Mitropolija crnogorsko-primorska ucrtala vile, stambene zgrade, garaže, nije vlasništvo crkve nego države Crne Gore. To je saopštio potpredsjednik Savjeta Crnogorske pravoslavne crkve Stevo Vučinić, optužujući budvansku administraciju da je Mitropoliji dozvolila da nezakonito prisvoji tu imovinu.

“Cetinjska mitropolija, u saglasju sa budvanskom administracijom, uspjela je da u novom urbanističkom planu budvanske opštine, zemljište paštrovskog manastira Gradište u Buljaricama, koje je u državnom vlasništvu, prekvalifikuje kao vlasništvo Beogradske patrijaršije, sa sjedištem u Ulici kralja Petra broj 5 u Beogradu. Na njemu su urbanisti planirali izgradnju poslovno-stambenih objekata, turističkih vila i hotela u vlasništvu srpske crkve. Taj manastir, kao i svi drugi, sem cetinjskog koji je bio državno sjedište, uvijek su bili isključivo u vlasništvu plemena na čijoj su se teritoriji nalazili. Poslije Drugog svjetskog rata, pleme kao pravna kategorija je ukinuto, a njihova imovina prešla je u vlasništvo države”, istakao je Vučinić.

On je dodao da je to u slučaju „Gradišta” pravno potvrđeno na prvom poslijeratnom izlaganju katastarskih operata.

Očito, izdaja vitalnih državnih interesa za račun beogradskih tajnih i javnih političkih centara moći uzela je zastrašujuće razmjere, smatra Vučinić

Prema njegovim riječima, beogradska vlast, u pitanju Crne Gore, bez sumnje namjerava da završi poslove koje su započeli kralj Aleksandar i Nikola Pašić.

“S ruke su joj i korumpirani djelovi državne administracije koji su se transformisali u instituciju za sebe, i izdali ideju demokratske i suverene države za koju smo se borili. Povezuje ih ideologija velikosrpstva koju oličava car Dušan, i u vezi je sa imperijalnim ambicijama Srbije koja namjerava da zahvati teritoriju skoro polovine Balkana, uključujući i Crnu Goru. Takva ideologija je poduprta blagoslovom najviših beogradskih crkvenih i državnih adresa. Očito, izdaja vitalnih državnih interesa za račun beogradskih tajnih i javnih političkih centara moći uzela je zastrašujuće razmjere”, smatra Vučinić.

List nepokretnosti pokazuje vlasništvo manastira

On ocjenjuje da se “takvom zločinačkom odnosu prema ovoj zemlji i narodu ne vidi kraja”: “

Na sve naše molbe i upozorenja da se nadležni očituju u pitanju nezakonitog raspolaganja crkvenom imovinom u Paštrovićima, administracija ostaje nijema. Zahtjevi i tužbe za povraćaj nezakonito upisane imovine na Beogradsku patrijaršiju u pređašnji status, završavaju ad acta. Pa zaključujemo da sila boga ne moli, zato ćemo se u konačnici obratiti najvišim adresama EU da nas i naše interese u Paštrovićima zaštite od zlonamjernih djelova vlasti i popova Beogradske patrijaršije”.

Mitropolija se pita, iako je zemlja formalno upisana na manastire i crkve

Imovina Mitropolije crnogorsko-primorske, na području budvanske opštine, iznosi između milion i dva miliona kvadrata, uknjižena na sedam manastira i crkvi, koje se u katastru vode kao titulari.

Formalno, svaki od igumana manastira, ukoliko postoji potreba, prilikom donošenja planskih dokumenata ili dobijanja građevinskih dozvola za izvođenje radova, podnose u ime tih manastira zahtjeve, ali svime rukovodi centrala na Cetinju. Tako je bilo i u slučaju Buljarice - iako se Gradište vodi kao vlasnik, o tome što će, gdje i kako biti ucrtano na parcelama, glavnu riječ je vodila centrala Mitropolije crnogorsko-primorske.

Bonus video: