Univerzitet CG: Budžet nije oštećen

„Dolazak gostujućih predavača prate mnogo veći izdaci, koji nadilaze isplatu honorara. Zato smatramo da ovim ni Univerzitet, a ni država, nisu trpjeli štetu"
0 komentar(a)
Rektorat, Foto: Boris Pejović
Rektorat, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 20.01.2014. 16:04h

Rektorat Univerziteta Crne Gore (UCG) negirao je danas ocjene Centra za građansko obrazovanje (CGO) da je budžet te obrazovne institucije oštećen zbog toga što pojedini profesori rade i na drugim univerzitetskim jedinicama u regionu.

Navodi se da je Univerzitet kolegama iz CGO već ranije odgovarao na pitanja o takozvanom dvostrukom zapošljavanju profesora, odnosno pojave da neki članovi akademskog osoblja imaju stalni radni odnos na dvije institucije visokog obrazovanja.

„I tada smo naglasili činjenicu da je Ministarstvo rada i socijalnog staranja u mišljenju dostavljenom UCG saopštilo da, shodno Zakonu o radu, nema smetnji da univerzitetski profesori mogu biti u radnom odnosu na dva fakulteta u dvije države, a odnosi iz socijalnog osiguranja uređuju se bilateralnim sporazumom o socijalnom osiguranju“, kaže se u saopštenju.

Kako se navodi,i pored toga, Senat je, birajući u akademsko zvanje jednog od tih nastavnika, odlučio da se ugovori o radu sa zaposlenim koji već ima stalni radni odnos na nekoj drugoj instituciji, a bira se u zvanje na UCG, više neće zaključivati, dok se ne opredijeli na kojoj instituciji želi da ima stalni radni odnos.

„Prema tome, to je pitanje na Univerzitetu riješeno i sa tom praksom se prekinulo, bez obzira na tvrdnje nadležnih institucija da se time ne krši Zakon. Nije, međutim, jasno da li se takvim zapošljavanjem krši zakon u drugoj državi u kojoj su ti profesori angažovani“, kaže se u saopštenju Rektorata UCG.

Ocjenjuje se da državni i budžet UCG nije oštećen, nego da se radi o suprotnoj tendenciji na Univerzitetu, koji želi da uštedi novac angažujući sopstveni kadar i smanjujući angažovanje gostujućih profesora.

„Dolazak gostujućih predavača prate mnogo veći izdaci, koji nadilaze isplatu honorara. Zato smatramo da ovim ni Univerzitet, a ni država, nisu trpjeli štetu. Na Univerzitetu smo jedinstvenog stava da profesori treba da se opredijele na kojoj instituciji žele i mogu da budu stalno zaposleni, u skladu sa tim ćemo dalje i reagovati“, kaže se u reagovanju.

Navodi se da bi nadležne institucije već blagovremeno reagovale i spriječile Univerzitet u kršenju zakona.

„Zato ih i pozivamo da ispitaju sve slične navode, a mi ćemo shodno tome i postupiti“, kaže se u saopštenju rektorata UCG.

Koordinatorka programa CGO-a Snežana Kaluđerović, saopštila je su brojni navodi, indicije i dokazi da je dio profesora na UCG radio i radi puno radno vrijeme, sa svim beneficijama tog statusa, a da istovremeno ima identičan status na drugim univerzitetskih jedinicama u regionu, o čemu su bila upoznati nadležni.

Time se, kako je ocijenila Kaluđerović, direktno nanosi šteta budžetu UCG, ali i kvalitetu studija na univerzitetskih jedinicama.

Bonus video: