CG u italijanskoj presudi Subotiću: Mafija je finansirala i izbornu kampanju

Ovaj dokument sadrži i osvrt sudije na cjelokupni proces u vezi sa međunarodnim švercom cigareta
91 pregleda 22 komentar(a)
gliseri, Foto: Arhiva "Vijesti"
gliseri, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 20.01.2014. 07:52h

Nakon što su juče italijanski mediji prenijeli kratak citat, "Vijesti" su imale uvid u kompletan dokument u kojem je obrazložena odluka o oslobađanju Stanka-Caneta Subotića od optužbi u procesu za šverc cigareta u Bariju.

U pomenutom dokumentu na 54 stranice, sudija za preliminarna saslušanja Suzana de Feliće konstatuje da je Stanko Subotić oslobođen optužbi zato što tokom suđenja po skraćenom postupku nije dokazano njegovo aktivno učešće u organizaciji mafijaškog tipa, kao ni njegova svjesnost o postojanju iste.

Sudija dalje konstatuje da postoji osnovana sumnja o postojanju ilegalnih radnji za koje se Subotić u tom procesu ne tereti, konkretno se odnoseći na učešće u pranju ilegalno stečenog novca.

Uz obrazloženje oslobađajuće presude Subotiću, ovaj dokument sadrži i osvrt sudije na cjelokupni proces u vezi sa međunarodnim švercom cigareta, i specifično na ulogu crnogorskog premijera Mila Đukanovića.

De Feliće je donijela odluku o oslobađanju Subotića od optužbi za učešće u kriminalnoj organizaciji mafijaškog tipa 26. februara prošle godine. Iako je prvobitno najavljeno da će obrazloženje odluke biti objavljeno 90 dana kasnije, ono je objavljeno tek 20. decembra, ili skoro deset mjeseci kasnije.

Opširnije o ovome čitajte u štampanom izdanju "Vijesti" za 20. januar

Bonus video: