GA: Ustavni sud da pokaže da vrijedan vremena i trenutka

“Na kraju 2012. godine ostalo je nezavršenih predmeta 919 (nakon spajanja),što u odnosu na ukupan broj predmeta u radu iznosi 59,79 %"
0 komentar(a)
Ustavni sud, Foto: Luka Zeković
Ustavni sud, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 19.01.2014. 15:34h

Novi saziv Ustavnog suda treba da pokaže da je dostojan vremena i trenutka, da će suditi samo po Ustavu i zakonima, i da će biti iznad dnevne politike i političara koji su ih izabrali, kazali su iz Građanske alijanse.

Koordinator programa Vladavine prava u toj nevladinoj organizaciji, Zoran Vujičić, rekao je da će se izborom sudija po novom sistemu pokazati koliko su djelotvorne Ustavne izmjene i koliko će partijski uticaji i dalje biti prisutni u tako značajnoj instituciji.

On je kazao da se, kao i svako pravno rješenje, na kraju stvari svode na ljude i njihovu volju,”pa se nadamo da će novoizabrane sudije biti svjesne koliko su velika očekivanja od Ustavnog suda u narednom periodu”.

“Predhodni saziv je ostavio veliko breme da je Ustavni sud prije svega politički donosio odluke. Potvrditi odluku da je predsjednik izabran legitimno po treći put, je vrhunac koji je pokazao kakvu smo imali zaštitu Ustava do sada”, rekao je Vujičić agenciji MINA.

Prema njegovim riječima, efikasnost Ustavnog suda, posmatrana u odnosu na opterećenost brojem predmeta, njihovim zaostatkom u rješavanju i vremenom potrebnim za presuđenje i kvalitetom odluka, ukazuju da je taj sud u predhodnom period bio krajnje neefikasan.

Vujičić je rekao da je, prema podacima iz 2012.godine,pošto za prošlu još nema podataka,Ustavni sud + u radu imao 1.537 predmeta, navodeći da u taj broj ulazi i prenešenih 790 predmeta iz 2008,2009, 2010. i 2011.godine.

“Na kraju 2012. godine ostalo je nezavršenih predmeta 919 (nakon spajanja),što u odnosu na ukupan broj predmeta u radu iznosi 59,79 %. Naročito važan segment predstavlja uloga Ustavnog suda kao svojevrsnog korektora u unutrašnjem pravnom poretku”, naveo je on.

Tu, kako je kazao, neefikasnost i nerješavanje predmeta iz predhodnih godina u najkraćem roku je prepoznao i Evropski sud za ljudska prava, koji je definisao da je ustavna žalba nedjelotvoran pravni lijek u unutrašnjem pravu.

“Kolika je to blamaža za pravnu struku i samo Sud nema potrebe govoriti. Ustavni sud mora ubuduće insistirati na pojašnjenju pravila o svom radu, jer se spornim čine i pravila samog postupka (koji postupak se ima primijeniti na neki konkretan slučaj), prioriteti u rješavanju, razumno trajanje postupka, očuvanje procesne discipline i poštovanja suda i druga pitanja od značaja za njegov rad”, rekao je Vujičić.

Sud, kako je naveo, mora biti otvoreniji prema javnosti, njegove sudije aktivnije u pravnim krugovima, a kadrovi koji se zapošljavaju moraju biti najbolji u svojim generacijama.

“Dodatno, Ustavni sud je prilično marginalizovan i u procesu evropskih integracija kada je u pitanju njegova aktivna uloga, a sa druge strane više puta definisan kao vrlo odgovoran za uspjeh procesa pa Sud mora izaći iz pasivnosti kada je ova važna tema u pitanju”, ukazao je Vujičić.

On je podsjetio da Ustavni sud ima kapacitet ukidanja pravosnažnih sudskih odluka onda kada se, po ocjeni ovog suda, takvim odlukama vrše povrede ljudskih prava i sloboda.

“Što je opet sa druge strane povreda samog Ustava, jer je tim istim Ustavom definisano da je Vrhovni sud najviši sud u Crnoj Gori ,pa je veoma važno da se ovo definiše do kraja i da novi saziv Ustavnog suda svojim odlukama ne krši Ustav, a da odluke Vrhovnog suda ne poništava samo u slučajevima kada je to u interesu funkcionera vlasti”, smatra Vujičić.

On je naveo da se u GA nadaju da će ta institucija ozbiljno razmotriti indikatore velikog broja negativnih odluka, naročito kada se to tiče postupaka po ustavnim žalbama.

“Zbog navedenog, očekujemo da novi saziv Ustavnog suda pokaze da je dostojan vremena i trenutka,da će suditi i presuđivati samo po Ustavu i zakonima. Ustavni sud mora da bude iznad dnevne politike, iznad političara koji su ih izabrali i to, na žalost, na način da se svakom od njih već pripusuje bliskost određenoj političkoj grupaciji”,poručio je Vujičić.

On je kazao da se u Ustavnom sudu moraju potruditi da svojim radom i djelima pokažu da će u pravnoj istoriji ostati zapisani drugačije od njihovih prethodnika, “i da će konačno krenuti ka formiranju ugleda kao recimo što ima Njemački Ustavni sud” .

Bonus video: