Inspekcije ćute dok cure fekalije i gomila se smeće

Ogromna deponija zatrpala lijevu obalu Morače, u rijeku sprovedene čak i kanalizacione cijevi
17 komentar(a)
Ažurirano: 18.01.2014. 20:21h

Ogromna deponija zatrpala je lijevu obalu Morače u samom centru Podgorice, a na tom mjestu i kanalizacija iz kuća u Staroj varoši otiče direktno u rijeku.

Nadležni, međutim, ne reaguju, iako se sa deponije, u neposrednoj blizini Skalina i hotela “Podgorica”, širi smrad.

Reporteri „Vijesti” vidjeli su da su fekalije i u četvrtak curile iz plastičnih cijevi, sprovedenih iz kuća koje se nalaze na obodu kanjona rijeke Morače.

Mještani Ulice Predgrad, ispod čijih kuća je deponija, nijesu željeli da pričaju o smeću, a reporteri su vidjeli ženu kako sa balkona baca otpad u korito rijeke.

“Nemam vremena za priču, zaobiđite me”, kazao je jedan od mještana.

Iz preduzeća “Čistoća” saopštili su da odavno znaju za nelegalnu deponiju u samom centru grada, ali da ne mogu da je uklone.

Iz preduzeća “Čistoća” saopštili su da odavno znaju za nelegalnu deponiju u samom centru grada, ali da ne mogu da je uklone

“U nekoliko navrata ekipe su obilazile pomenutu lokaciju, ali je zbog izuzetno strmog terena bilo nemoguće ručno ukloniti otpad. Takođe, zbog uskog prostora između kuća neizvodljivo je prići mehanizacijom, kako bi se otpad pokušao sakupiti mašinski”, odgovorili su “Vijestima” iz “Čistoće”, istakavši da su u tom dijelu Stare varoši postavljena čak 22 kontejnera.

Iz hotela “Podgorica” tvrde da su se još prije osam godina žalili nadležnima, ali da su im svi odgovorili da su nenadležni za deponiju.

Upozoravaju da gosti hotela negoduju zbog sramnog prizora, koji je, smatraju, loša reklama za njih, ali i grad.

“Spremni smo da pomognemo svaku akciju da se smeće očisti. Naši gosti su većinom stranci i svakodnevno se žale na tu deponiju i pitaju zašto ne učinimo nešto”, saopštili su iz hotela.

Pojasnili su da se bruka gotovo i ne vidi kada krene vegetacija, ali da svake zime deponija izgleda sve veća.

Mještani ne žele da pričaju o smeću

Iz Komunalne policije nijesu odgovorili na pitanja “Vijesti”, između ostalih, ni da li je neko kažnjen zbog ogromne deponije u centru grada.

Morača privlači i narkomane

Iz hotela “Podgorica” tvrde da su veliki problem i narkomani koji se često okupljaju na obali Morače, nakon kojih ostane gomila smeća.

“Postoji jedna nastrešnica ispod, pod kojom se okupljaju, viču, lome i uznemiravaju goste”, pojasnili su iz hotela. Tvrde da su ih prijavljivali nekoliko puta, ali da i dalje dolaze.

Janjušević: Komunalnoj je zanimljivo da se bave samo saobraćajem

Predstavnica NVO “Green Home” Jovana Janjušević ocijenila je da je prebacivanje nadležnosti Komunalne i Vodoprivredne inspekcije najveći problem kada je riječ o pomenutoj i sličnim deponijama.

“U Komunalnoj tvrde da nijesu nadležni za obale rijeka, već problem prosljeđuju Vodoprivrednoj inspekciji, u kojoj pak tvrde da deponija nije u njenoj nadležnosti, jer se oni ne bave nelegalnim bacanjem otpada”, pojasnila je Janjušević.

Ona smatra da bi se problem mogao riješiti jedino kažnjavanjem građana koji bacaju smeće i da bi Komunalna policija trebalo više da poradi na tome.

“Iz Komunalne su nam kazali da se u toj ulici nalazi veliki broj kuća i da zbog toga ne mogu kazniti nikoga konkretno, osim ako ga uhvate na djelu. Tvrde da redovno obilaze te lokacije, ali, po mom mišljenju, jedino su usmjereni na saobraćaj, dok im ostale oblasti nijesu interesantne”, kazala je Janjušević.

Galerija

Bonus video: