UNESCO i Crna Gora popustili Arapima, otkazana izložba posvećena Jevrejima

Izložba je trebalo da se odigra na velikoj sceni, u sjedištu UNESCO 21. januara, ali je kao i prethodne dvije godine otkazana
75 pregleda 17 komentar(a)
UNESCO sjedište, Foto: Unesco.org
UNESCO sjedište, Foto: Unesco.org
Ažurirano: 18.01.2014. 08:23h

Crna Gora se našla usred nečega što poprima elemente otužne diplomatske afere, nakon trećeg uzastopnog otkazivanja izložbe "3.500 godina veze jevrejskog naroda sa zemljom Izrael", čiji je kopokrovitelj Vlada Crne Gore.

Izložba je trebalo da se odigra na velikoj sceni, u sjedištu UNESCO u utorak 21. januara, ali je kao i prethodne dvije godine otkazana pod pritiskom arapskih članica UN-ove organizacije za kulturu, obrazovanje i nauku.

Ne bi se sve to ticalo zvanične Podgorice da grb Petrovića nije na plakatu, zajedno sa zastavom Kanade, mnogo moćnije članice UN, koja je vrlo nezadovoljna novim otkazivanjem.

Odluku da se od izložbe odustane, iako su već bili poslate pozivnice i postavljeni materijali, potvrdila je direktorica UNESCO Irina Bokova.

Predsjednik UNESCO grupe arapskih država Abdulah al Neaimi naveo je u pismu Bokovoj "da je izložba izrazito političkog karaktera, iako se njen naslov može učiniti trivijalnim"

Otkud Crna Gora u ovoj priči?

Prije dvije godine u Podgoricu je došao direktor za međunarodne odnose "Simon Vizental" centra (SWC) Šimon Samjuels i pitao premijera Mila Đukanovića da li bi Crna Gora stala iza izložbe. Đukanović je pokroviteljstvo ljubazno prihvatio, moguće i zbog toga što nije koštalo novaca.

"Vlada Crne Gore nema nikakvih finansijskih obaveza u tom smislu, odnosno kopokroviteljstvo ne podrazumijeva nikakve izdatke", rekli su "Vijestima" iz Vlade.

Pokroviteljstvo je prihvaćeno, navodi se, jer je poziv stigao od dvije ugledne međunarodne organizacije, UNESCO i SWC.

"Posebno smo držali važnim djelatnost Centra "Simon Vizental", s obzirom na antifašističku tradiciju Crne Gore i na činjenicu da je antifašizam naša trajna politička odrednica", saopšteno je iz Vladinog Biroa za odnose s javnošću.

Iz Vlade su rekli i da se Crna Gora kao odgovorna članica UN s poštovanjem odnosi prema svim inicijativama "koje vidimo i kao priliku za promociju naše zemlje i naše miroljubive politike".

"Naravno da prihvatanje kopokroviteljstva neće ni na koji način uticati na odnose Crne Gore sa našim arapskim prijateljima. S obzirom na to da je ova činjenica potvrđena nebrojeno puta Crnoj Gori nije izražen nikakav protest, kako bi se možda moglo zaključiti iz sadržaja pojedinih stranih medija".

Predsjednik UNESCO grupe arapskih država Abdulah al Neaimi naveo je u pismu Bokovoj "da je izložba izrazito političkog karaktera, iako se njen naslov može učiniti trivijalnim".

Povodom otkazivanja izložbe, SWC će održati konferenciju za novinare u ponedjeljak.

Direktorici Bokovoj je izgleda najvažnija pozicija

Predsjednik Jevrejske zajednice u Crnoj Gori Jaša Alfandari, jedan je od onih koji su posljednjih nekoliko godina učestvovali u organizaciji zvučnih posjeta Crnoj Gori iz svijeta jevrejske politike.

Alfandari, koji je bio uključen i kada su predstavnici SWC dolazili u Crnu Goru, procjenjuje da otkazivanje izložbe u Parizu ne treba gledati kao dio nekih "visokih diplomatskih strategija, nego kao na jednu političko-interesnu priču koja ima svoje aktere od krvi i mesa".

"Treba da znamo da nismo mi izmislili političke igre i političku trgovinu. Ne govorim kao predstavnik neke vlade ili političke grupe, pa ću biti vrlo direktan, u skladu sa onim kako ja doživljavam ovu mučnu situaciju – mislim da direktorka UNESCO ovakvim potezima, između ostalog, osigurava određeni broj glasova koji presuđuju njene reizobore", rekao je Alfandari.

Direktorka UNESCO Bokova je drugi četvorogodišnji mandat dobila u novembru prošle godine.

"Izlaskom SAD i Izraela iz UNESCO, nakon što je ta članica UN sistema 2011. primila Palestinu kao punopravnog člana, arapski glasovi u organizaciji postali su značajniji i uticajniji", napominje Alfandari.

Bonus video: