Sindikat zadovoljan

Većina uticajnih medija podržala akciju "STOP represiji nad novinarima"

Za 23.januar, Dan novinara Crne Gore Sindikat medija je zakazao protesno okupljanje ispred Vlade Crne Gore, "koja je najpozvanija da popravi uslove" u kojima rade medijski radnici
8 komentar(a)
sloboda medija, Foto: Shutterstock
sloboda medija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 17.01.2014. 17:29h

U Sindikatu medija su zadovoljni odjekom današnje akcije "STOP represiji nad novinarima", čiji je cilj da javnosti skrene pažnju na atmosferu u kojoj su novinari sve češće meta napada, od kojih većina nije razrješena.

Iz Sindikata su naveli da se većina uticajnih medija uključila u akciju, zbog čega je poruka stigla do najvećeg broja građana Crne Gore.

Posebno ističu doprinos Javnog servisa Radio i Televizije Crne Gore (RTCG), jer u njenim medijima radi trećina ukupno zaposlenih medijskih radnika u državi.

Crnu stranicu sa porukom "Ovako izgleda Vaše pravo da budete informisani kada oni koji Vas informišu trpe represiju. Stop represiji nad novinarima!", kako je saopšteno, objavili su dnevni listovi Dan, Vijesti, Dnevne novine i Blic, kao i nedjeljnik Monitor, dok su istu poruku objavili portali Analitika, Portal Javnog servisa, CDM, PCNEN i portal Vijesti.

"Akciju su podržale televizija Atlas, Radio televizija Crne Gore i Vijesti", precizira se iz Sindikata medija.

Ovako izgleda Vaše pravo da budete informisani, kada oni koji Vas informišu trpe represiju >>>

Sindikat je kampanju pokrenuo zbog, kako se navodi, kontinuiranih i nerješenih napada, kao i atmosfere straha, a tokom koje će pokušati da se izbori za bolji položaj i uslove rada medijskih radnika.

Podsjeća se da je Sindikat Skupštini Crne Gore dostavio inicijativu za hitnim kontrolnim saslušanjem starješina Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB), Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) i Vrhovnog državnog tužilaštva, kao i apel poslanicima da podrže nastojanje da novinari dobiju zakonsku zaštitu po ugledu na onu koji imaju službena lica.

"Za 23.januar, Dan novinara Crne Gore Sindikat medija je zakazao protesno okupljanje ispred Vlade Crne Gore, koja je najpozvanija da popravi uslove u kojima radimo. Namjera Sindikata je da oko suštinskih pitanja objedini prije svega zaposlene, a same medije oko problema koji su nesporni i tiču se svih zaposleni u našoj djelatnosti", navodi se u saopštenju..

"Nerješeni i kontinuirani napadi na novinare i medije problem su svih nas pa i države koja pretenduje da bude dio EU", zaključeno je u saopštenju Sindikata medija.

Preporučujemo za Vas