“Pale” prve kazne za berače borovnica

Osim organizovanja branja borovnica grebenima, u Kolašinu se beru i nedozreli plodovi
597 pregleda 1 komentar(a)
borovnice, berba borovnica, Foto: Dragana Šćepanović
borovnice, berba borovnica, Foto: Dragana Šćepanović
Ažurirano: 08.08.2018. 14:32h

Područna jedinica Uprave za šume u Kolašinu počela je sa kažnjavanjem onih koji beru borovnice na nezakonit način mehaničkim sredstvima.

„Prilikom kontrole koju od 1. avgusta, sprovodi Područna jedinica (PJ) Uprave za šume na području kolašinske opštine, primjećeno je organizovanje branje borovnica mehaničkim sredstvima (greben). Takođe, ustanovljeno je da se beru nedozreli plodovi. To je u suprotnosti sa zakonskim prpisima i dobrom poljoprivrednom praksom“, saopšteno je iz kolašinske jedinice Uprave.

Kazne za branje na takav način za berače, odnosno, otkupljivače, su od 2. 000 do 40.000 eura.

„Na području gazdinskih jedinica Mušovića Rijeka, Rečinska Rijeka-Vranještica, Bukovi Potok Sušac i Komovi I primijećeno je organizovano branje borovnica. Berači su najčešće bili iz drugih gradova (Mojkovca, Bijelog Polja, Andrijevice, Berana). Prilikom kontrola ti berači su najčešće koristili mehanička sredstva za branje i obično napuštali mjesto branja neposredno nakon našeg dolaska“, saopšteno je.

Nadležni za kontrolu kažu i da su protiv jednog lica podnijeli prijavu šumarskim i ekološkim inspektorima. U vozilu tog otkupljivača nalazila gajbe sa borovnicama, brana mehaničkim sredstvima. Među plodovima je, kako se navodi, bila i velika količina zelenih plodova.

Branje borovnice u komercijalne svrhe definisano je Zakonom o zaštiti prirode i Pravilnikom o bližem načinu i uslovima sakupljanja, korišćenja i prometa nezaštićenih divljih vrsta životinja, biljaka i gljiva. Sakupljanje borovnice je dozvoljeno u optimalnoj fazi vegetativnog razvoja, pod uslovom da se ne upotrebljavaju mehanička, ne čupaju ili oštećuju podzemni organ...

Bonus video: