Bijelo Polje: Sa sela u grad jedino taksijem

Učiteljica u penziji Zorica Perović iz Strojtanice ispričala je da se ne zna kome je teže u tom selu
526 pregleda 13 komentar(a)
Bijelo Polje, Foto: NTO
Bijelo Polje, Foto: NTO
Ažurirano: 18.01.2014. 07:03h

Život i opstanak na selu, odlazak na posao i u škole, razvoj poljoprivrede u Bijelom Polju su skoro potpuno obesmišljeni bez javnog prevoza, sa kojim ova sjeverna opština kuburi zadnjih 15 godina. Građani mnogih prigradskih i seoskih naselja nemaju linijski prevoz, a popodne i vikendom jedini način da se dođe do većine sela je skupi taksi prevoz. Tako su, recimo, mještani Strojtanice i Njegnjeva, udaljeni svega 6-7 kilomera od grada od prije 15 godina ostali odsječeni.

Učiteljica u penziji Zorica Perović iz Strojtanice ispričala je da se ne zna kome je teže u tom selu, da li učenicima i radnicima kada idu prvo do Kisjele, oko dva kilometra pješice, gdje čekaju taksi prevoz do grada, pa odatle dalje.

“Radila sam 43 godine, i skoro trećinu radnog vijeka sam provela mučeći se sa prevozom do škole u Rasovu. Ako je hitan slučaj, za taksi po pozivu potrebno je oko 2,5 eura. Mnogi roditelji noću, po mrazu, kiši, idu do magistrale na Kisjelim vodama, kako bi sreli djecu iz škole, jer ima svega. Slične muke muče i mještane Bistrice, koji radnim danima i subotom od 15 do 19.30 časova nemaju nikakav prevoz od grada.

“Tokom zimskog i ljetnjeg raspusta smo potpuno odjsečeni od svijeta, jer nema nikakvog prevoza kao ni nedjeljom. Tako su studenti, radnici i đaci izloženi svakodnevnom iščekivanju slučajnih prolaznika na raskrsnicama kako bi došli do svojih kuća”, kaže student Miladin Adamović iz Kostenice.

Grupa od 82 mještanina Bistrice uputila je zahtjev MZ za uvođenje novih i održavanje postojećih linija.

Uglješa Prebiračević ispričao je da je bez uređenih puteva i prevoza mještanima sela nemoguće da svoje proizvode plasiraju na pijaci.

„I zato je to veliki problem razvoja ovog kraja i uopšte svih mjesnih centara u opštini“, kazao je Prebiračević.

Opština će poslati cirkularno pismo

Lokalna samouprava Bijelo Polje, preko Sekretarijata za stambeno-komunalne poslove i saobraćaj i sekretarijata za preduzetništvo i ekonomski razvoj, planira da u prvom kvartalu 2014. godine utvrdi novi plan linija i polazaka na linijama bjelopoljske opštine.

“I u tom pravcu, shodno odluci o linijskom prevozu, pripremamo cirkularno pismo svim mjesnim zajednicama u opštini, koje će dostaviti podatke o broju građana, u prvom redu đaka i radnika, zainteresovanih za organizovan prevoz”, kazao je sekretetar za preduzetništvo Džafer Gusinjac, i istakao da će u junu biti raspisan javni konkurs za određivanje prevoznika na datim linijama.

Bijelo Polje nema svoju autobusku stanicu, jer se ranija autobuska stanica sada nalazi u privatnom vlasništvu, i Opština pregovara sa “Novoprevozom” oko mogućnosti korišćenja tog prostora.

Jedina linija lokalnog saobraćaja u tom privatnom preduzeću je Bijelo Polje- Kanje- Dobrakovo, a dio sela u opštini pokrivaju drugi privatni prevoznici.

Bonus video: