Mještani tvrde da se na Goliji puca kao da je ratno stanje

Mještani su kazali da su godinama slali dopise Lovačkom savezu, Opštini Nikšić, Ministarstvu poljoprivrede, čak i Vladi, ukazujući na pokolj plemenite divljači
361 pregleda 21 komentar(a)
Ažurirano: 16.01.2014. 17:34h

Ogorčeni zbog pokolja srna, ali, kako rekoše, i "ruganja Golijanima", u mjestu Javljen održan protest mještana sa koga je zatraženo da nadležne institucije što prije riješe pomenuti slučaj i počinioce kazne.

"Mi smo posebno ogorčeni na ono što se dogodilo jer je poslata jedna ružna slika iz Golije i Crne Gore. Ogorčeni smo i na pojedine izjave da je riječ o nekoj najmeštaljci, podmetanju. Sve nam ovo pomalo liči na ruganje sa Golijom i Golijanima, a to nijesmo zaslužili. Mogu da tvrdim da niko od Golijana nije učestvovao u ubijanju srna i tražimo da se Lovački savez, lovačko društvo iz Nikšića, sudstvo i policija ozbiljno posvete ovom slučaju i dokažu pravu istinu ko je to uradio", kazao je Dragutin Manojlović predsjednik Savjeta MZ Golija.

On je kazao da se mještani pitaju kako su to ubijene srne mogle biti prenesene iz Vojvodine u Goliju, pored svih granica, kao što je to javio Radio Crne Gore, i da, ukoliko se to pokaže tačni, treba da odgovaraju oni koji su to dozvolili.

"Nije nepoznanica da se srne i zaštićena divljač na Goliji ubijaju godinama a da niko ništa povodom toga nije preduzeo. Ovaj poslednji slučaj je potvrda da smo bili u pravu što godinama tražimo da se osnuje lovačko društvo Golija, jer ovo iz Nikšića je pokazalo svoju nesposobnost i da ne može gazdovati lovištem, ili neće da radi kako treba", kazao je Manojlović u ime dvadesetak okupljenih Golijana.

Mještani su kazali da su godinama slali dopise Lovačkom savezu, Opštini Nikšić, Ministarstvu poljoprivrede, čak i Vladi, ukazujući na pokolj plemenite divljači i nesposobnost, kako ističu, lovačke organizacije "Dr Zoran Kesler" iz Nikšića da gazduje pomenutim lovištem koje zauzima prostor od 220 kvadratnih kilometara i na kome postoje tri zaštićene vrste – medvjed, srna i veliki tetrijeb.

Šef Mjesne kancelarije Krstac, Veselin Vujačić, kazao je da je u poslednjih 10 do 15 godina bio izražen priraštaj srna na području Golije i da je samo trebalo spriječiti bespravno izlovljavanje plemenite divljači.

"Mještani trpe prave torture, jer se u Goliji puca kao da je ratno stanje, i to uglavnom, kako nam se čini, iz automata. Preživljavamo stresove, a i stoka se razbježi od rafala. Uzalud smo se još od 2007. obraćali tadašnjim ministrima poljoprivrede Milutinu Simoviću i Tarzanu Miloševiću, premijeru Igoru Lukšiću, opštini, Lovačkom savezu i Lovačkom društvu iz Nikšića", kazao je Vujačić.

On je predložio da se na deset godina zabrani i oduzme lovište u Goliji kako bi se stalo, kako je rekao, na kraj divljanju po tom kraju.

Galerija

Bonus video: