Neke voćke procvjetale, nagla zima bi mogla da uništi rod

Mnogi poljoprivrednici trenutno pripremaju zemljište za sadnju i rasadničku proizvodnju, da obrađuju i đubre zemljište
0 komentar(a)
Ažurirano: 16.01.2014. 13:36h

Predsjednik udruženja poljoprivrednika iz Zete Mladen Aligrudić upozorio je da bi voćke mogle da nastradaju usljed neobično toplog vremena za ovo doba godine.

“Ovako lijepo vrijeme odgovaralo je povrtlarima da završe poslove na njivi, dok voćarima ne odgovara, jer su pojedine voćke usljed sunačnog i toplog vremena već pustile pupoljke, pa bi nagla zima mogla da uništi rod”, pojasnio je Aligrudić.

On je rekao da mnogi poljoprivrednici trenutno pripremaju zemljište za sadnju i rasadničku proizvodnju, da obrađuju i đubre zemljište.

Željko Milić iz Pothuma kazao je da je spreman za proljećnu sadnju, ali da će ipak pričekati da prođe zima, prije nego započne sa radovima.

“Iako je do sada bilo toplo i vedro, sačekaću da zima odradi svoje, pa ću tek onda početi da sadim. To bih preporučio i ostalim poljoprivrednicima, da se ne opuštaju, jer zima mora doći, iako je do sada bilo relativno toplo”, rekao je Milić.

On je kazao da je rasadnička proizvodnja počela i da bi se kroz mjesec na tržištu mogli naći rasadi paprika, paradajza i kupusa.

“U plastenicima se vrši dezinfekcija, đubrenje, saniraju se plastenici, mijenja se najlon, a očekujem da ćemo prve rasade prodati kroz mjesec dana”, pojasnio je Milić.

Aligrudić je upozorio da pojedini poljoprivrednici nemaju dovoljno novca za neophodne radove.

“Kupuju se sjemena, orezuju vinogradi, vrši se pikiranje rasada, a neki poljoprivrednici već prodaju blitvu i salatu iz plastenika. Međutim, neki nemaju dovoljno novca koji treba izdvojiti za kupovinu sjemena, ili za oranje njiva”, kazao je Aligrudić.

Bonus video: