Ministarstva će sama da finansiraju NVO

NVO se sada finansiraju preko Komisije za raspodjelu novca od igara na sreću, ali uporedo već postoji praksa da pojedina ministarstva ili sama Vlada daju pare NVO po svom nahođenju
0 komentar(a)
Branislav Mićunović, Foto: Boris Pejović
Branislav Mićunović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 16.01.2014. 17:43h

Trend opadanja visine novca koji se godišnje opredjeljuje nevladinom sektoru, pokazuje potrebu definisanja čvršće veze između javnih politika koje su prioritet Vlade i projekata NVO, koji se finansiraju iz budžeta, piše u Strategiji o razvoju tog sektora 2014-2016.

“Na taj način bi se stvorile pretpostavke za održivi režim budžetskog finansiranja NVO koji bi bio u funkciji ostvarivanja utvrđenih javnih politika”, piše u dokumentu koji je Vlada usvojila u decembru.

Prema stavu Vlade, uporedna analize iz Srbije i Hrvatske pokazuju da model u kojem resorna ministarstva imaju ključnu ulogu u finansiranju projekata i programa NVO omogućava efikasniju raspodjelu novca, zbog činjenice da su po prirodi stvari dobri poznavaoci pojedinih oblasti i da neposredno sarađuju sa NVO.

“Kako bi se to ostvarilo, potrebno je izmijeniti Zakon o nevladinim organizacijama u dijelu koji se odnosi na finansiranje projekata i programa NVO iz budžeta Crne Gore. Tim izmjenama uredila bi se i pitanja u vezi sa kofinansiranjem/sufinansiranjem projekata i programa NVO-a podržanih iz EU fondova”, piše u Strategiji.

NVO se sada finansiraju preko Komisije za raspodjelu novca od igara na sreću, ali uporedo već postoji praksa da pojedina ministarstva ili sama Vlada daju pare NVO po svom nahođenju, bez ikakvih konkursa.

Tako su nedavno ministri Branislav Mićunović i Suad Numanović novcem građana finansirali projekte NVO Vladimira Bebe Popovića.

Analiza položaja Kancelarije za saradnju sa NVO pokazala je da bi bilo opravdano razmotriti mogućnost objedinjavanja svih poslova državne uprave u vezi sa razvojem NVO sektora u jedno ministarstvo.

Kao ciljevi tog dokumenta navodi se jačanje institucionalnog okvira za saradnju sa NVO na državnom i lokalnom nivou, veći nivo učešća NVO u definisanju i primjeni javnih politika na državnom i lokalnom nivou, stvaranje pravnih i institucionalnih pretpostavki za veću finansijsku održivost NVO, kreiranje podsticajnijeg ambijenta za djelovanje i razvoj NVO, značajnija uloga NVO u procesu pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji.

Bonus video: