Nuhodžić: Razmotrićemo inicijativu Sindikata medija

Rasvjetljavanje slučajeva koji su potresli crnogorsku javnost u proteklom periodu predstavlja dužnost i obavezu svih nadležnih institucija
65 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 15.01.2014. 14:34h

Odbor za odbranu i bezbjednost na prvoj narednoj sjednici, koja je planirana za kraj januara, razmotriće inicijativu Sindikata medija da to tijelo obavi kontrolno saslušanje čelnika nadležnih službi zbog napada na novinare, kazao je predsjednik Odbora, Mevludin Nuhodžić.Sindikat medija Crne Gore zatražio je od predsjednika Odbora Mevladina Nuhodžića da to tijelo obavi kontrolno saslušanje čelnika Vrhovnog državnog tužilaštva, Agencije za nacionalnu bezbjednost i Ministarstva unutrašnjih poslova i apelovao na poslaničke klubove da se angažuju i pomognu stvaranju uslova za slobodan rad zaposlenih u medijima.„Što se tiče konkretne inicijative Sindikata medija Crne Gore, Odbor će je na prvoj narednoj sjednici, saglasno zakonskim i poslovničkim odredbama, razmotriti“, kazao je Nuhodžić agenciji MINA. Prema njegovim riječima, rasvjetljavanje slučajeva koji su potresli crnogorsku javnost u proteklom periodu predstavlja dužnost i obavezu svih nadležnih institucija. U skladu sa tim, naveo je Nuhodžić, Odbor za bezbjednost i odbranu u okviru svojih nadležnosti detaljno će se upoznati sa svim aspektima djelovanja nadležnih državnih organa u konkretnim slučajevima. „Pratićemo sa posebnom pažnjom, kao što smo i činili do sada, aktivnosti i efikasnost svih institucija kada je riječ o ovom problemu kako bi očuvali i unaprijedili stanje bezbjednosti u Crnoj Gori i slobodu medija, kao njen važan aspekt“, naveo je on. Nuhodžić je kazao da to potvrđuje i nedavno održano kontrolno saslušanje u vezi sa slučajem ubistva Duška Jovanovića.„Tada smo od zamjenika vrhovnog državnog tužioca, ministra unutrašnjih poslova i direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost dobili informacije šta je preduzeto u konkretnom slučaju i obavezali se kroz usvojene zaključke da ćemo, uvažavajući kompleksnost postupka, instistirati i pratiti nastavak svih aktivnosti koje doprinose rasvjetljavanju tog ubistva, sa posebnim osvrtom na efikasnost preduzetih radnji“, rekao je on. Nuhodžić je naglasio spremnost Odbora da, u skladu sa svojim nadležnostima i zakonskim procedurama, a kroz raspoložive kontrolne mehanizme, doprinese rasvjetljavanju navedenih slučajeva i time afirmiše slobodu medija.

SNP i Pozitivna podržavaju inicijativu

Poslanici Socijalističke narodne partije (SNP) i Pozitivne Crne Gore očekuju da predsjednik Odbora za bezbjednost i odbranu u najkraćem roku zakaže sjednicu tog skupštinskog tijela, na kojoj bi bilo obavljeno kontrolno saslušanje starješina nadležnih službi zbog napada na novinare."Snažno podržavamo tu inicjativu i očekujemo da Nuhodžić reaguje saglasno značaju i problematici koja je predmet inicjative", rekao je poslanik SNP-a, Velizar Kaluđerović agenciji MINA.

To, kako je dodao, znači da očekuju da Nuhodžić da u najkraćem roku zakaže sjednicu Odbora na kojoj bi donijeli odluku i realizovali kontrolno saslušanje tih funkcionera i eventualno dogovorili da li spisak onih koji treba da budu kontrolno saslušani treba da bude širi od onog koji je naveden u inicijativi. Kaluđerović smatra da ne treba trošiti mnogo riječi na to koliko je to dramatično važno pitanje. "Bilo je potpuno prirodno i logično da je predsjednik Odbora samoincijativno već reagovao i zakazao sjednicu Odbora na kojoj bi se bavili ovom problematikom".Prema njegovim riječima, činjenica da se u kontinuitetu ponavlja atak prema poslenicima javne riječi, a uglavnom ostaju neotkriveni i nalogodavci i počinioci tih kriminalnih i nečasnih djela je alarm za uzbunu da nešto u bezbjednosnim strukturama nije u redu, da ne rade do kraja korektno i odgovorno taj posao."Odnosno da postoje razlozi za ozbiljnu sumnju da iza takvih nedjela kao nalogodavci stoje ljudi iz vlasti koji imaju uticaj na bezbjednosne strukture i obezbjeđuju da se te stvari zataškaju i da ih vremenom prekrije prašina zaborava", naveo je Kaluđerović.On je ponovio da snažno podržava hitno reagovanje i zakazivanje sjednice, da se te stvari ne bi ponavljale i da ne bi postale pravilo, jer je to srozavanje demokratskih iskoraka Crne Gore na putu ka Evropskoj uniji. Poslanik Pozitivne Dritan Abazović kazao je agenciji MINA da će ta partija podržati predlog da bude obavljeno kontrolno saslušanje starješnina Vrhovnog državnog tužilaštva, Agencije za nacionalnu bezbjednost i Ministarstva unutrašnjih poslova, navodeći da takve inicijative mogu da pomognu, ukoliko mogu da riješe problem. Upitan očekuje li da će tim kontrolnim saslušanjem biti poboljšani uslovi u medijima, Abazović je rekao da sumnja da bi jedno saslušanje moglo da promjeni drastično medijske slobode u Crnoj Gori, "s obzirom na to da je jedna negativna atmosfera, kreirana od vrha vlasti, učinila svoje". "Pozitivna podržava sve što može da ide u korist medijskih sloboda i svega onoga što su legitimni zahtjevi medija i njihovih poslenika. Podržavaćemo i ubuduće sve inicijative koje idu u tom pravcu", rekao je Abazović.

Galerija

Bonus video: