Poreze naplaćuju, ali za građane ne mare

Kotoranka Radmila Stojanović prije osam mjeseci uložila žalbu Opštini Kotor na ponašanje načelnika Komunalne policije koja ni do danas nije riješena
230 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 15.01.2014. 20:52h

Već mjesecima Kotoranka Radmila Stojanović nema odgovor na žalbu koju je uputila nadležnima u toj Opštini na postupanje načelnika Komunalne policije Zorana Vučinovića, kome je zamjerila neprofesionalnost kada je tražila angažovanje te službe zbog pucanja ogradnog zida oko njene kuće u Stolivu.

Istovremeno njen problem, koji je prijavila u martu prošle godine, još nije riješen jer je Komunalna policija predmet proslijedila građevinskoj inspekciji, saopšio je “Vijestima” glavni administrator Opštine Kotor Đorđije Vukčević.

Žalba na načelnikovo postupanje stigla je i do gradonačelnice Marije Ćatović, koja je “Vijestima” odgovorila da je procesuirala.

Sve je počelo početkom marta ove godine kada su je komšije, kako je navela u dopisu opštinskim službama čije je kopije proslijedila i “Vijestima”, obavijestile da je zbog gradnje kuće u komšiluku napukao zid iza njene zgrade.

“Ponašanje Opštine Kotor je skandalozno. Od mene redovno naplaćuje porez za svoje usluge, ali nijesu još ni odgovorili na moju žalbu uprkos mojim brojnim pokušajima da telefonski i preko emaila saznam u kojoj je fazi njeno razmatranje"

“Radovan Bukilić je razgovarao sa službenikom Komunalne policije koji mu je rekao da oni neće izlaziti na teren jer su već razgovarali sa osobom odgovornom za radove, izvjesnim Živkovićem, na parceli 136 i da je već dogovoreno šta on treba da uradi da popravi štetu na mom imanju,” objasnila je Radmila Stojanović.

Ona je zatim, kako je navela, između ostalog zadužila Bukilića da od komunalaca traži zvaničan izvještaj i da razgovara sa Živkovićem.

Kada je kontaktirao Komunalnu policiju, tražeći da i oni dođu na lice mjesta, rečeno mu je da nijesu u mogućnosti zbog smrtnog slučaja. Zoran Vučinović mu je tada povišenim glasom rekao: ”Šta vi u stvari hoćete? Šta vi to insinuirate? Znate li vi sa kim pričate? Ja sam načelnik Komunalne policije. Mi na teren uopšte nećemo da izlazimo”, prenijela je “Vijestima” sagovornica.

Ona je u u žalbi navela da je Vučinović naknadno ipak izlazio na teren, a nakon njega i komunalna policajka. Nakon toga Kotoranka je obaviještena da je Upravi za građevinske poslove u Podgorici upućen dopis kako bi se utvrdilo da li je komšija gradeći svoju kuću odstupio od građevinske dozvole.

Obijajući pragove kotorske administracije Radmila Stojanović je tražila objašnjenje o tome u kom roku treba da bude obaviještena o odgovoru građevinske inspekcije, kako Komunalna policija može rešavati problem sa onima koji su ga napravili a bez oštećenog, kako može načelnik Komunalne policije da se neprimjereno ponaša prema građanima.

“Ponašanje Opštine Kotor je skandalozno. Od mene redovno naplaćuje porez za svoje usluge, ali nijesu još ni odgovorili na moju žalbu uprkos mojim brojnim pokušajima da telefonski i preko emaila saznam u kojoj je fazi njeno razmatranje. Ako nijesu u stanju da odreaguju na to u okviru svojih procedura, onda je teško imati povjerenja da će ostale važne poslove u svojoj nadležnosti obavljati kompetentnije i profesionalnije,” rekla je Stojanović “Vijestima”.

Ona je u međuvremenu jedino dobila odgovor načelnika Komunalne policije, kome je proslijeđena njena pritužba, što je, kako tvrdi, dodatno šokiralo.

On joj je u mailu objasnio da je njenu žalbu shvatio kao pokušaj “da ga lično i profesionalno uništi”.

Na pitanja “Vijesti” ovim povodom načelnik Komunalne policije Zoran Vučinović je odgovorio da “ u tom predmetu nije postupio neprofesionalno, da se sa gospođom Stojanović nikada nije čuo ni vidio”.

“Spreman sam da u neposrednom kontaktu pomognem razrješenju svih nesporazuma ukoliko su realno i postojali. To mi nalaže profesionalni ugled i pozicija da profesionalno uvažavam svaku stranku ali nikako da prihvatim blaćenje preko medija, pisanje dopisa i traženje 'odgovornih', odgovorio je Vučinović.

On takođe tvrdi da u predmetu Radmile Stojanović nije postupao on, već drugi komunalni policajac.

Loše nam se piše

“Ponašanje zvaničnika Opštine Kotor karakteriše arogancija koju sebi mogu da priušte samo političari koji smatraju da ne moraju da polažu račune običnim ljudima koji su ih izabrali, a iz čijih se poreza i doprinosa finansiraju. Ako čelnici Opštine smatraju da mogu da ignorišu zakone, onda nam se svima loše piše,” ocijenila je Kotoranka.

Etički kodeks važi za sve

Glavni administator Opštine Kotor Đorđije Vukčević, kome je Radmila Stojanović takođe uložila žalbu na ponašanje načelnika Komunalne policije, odgovorio je “VIjestima” da su “svi komunalni policajci i inspektori, pa naravno i načelnik, dužni u svom radu i ponašanju da se pridržavaju zakonskih propisa i etičkih normi propisanih Etičkim kodeksom izabranih predstavnika i funkcionera Opštine Kotor”.

Da li ga je Zoran Vučinović prekršio, administrator nije odgovorio. On je potvrdio da je još 20. marta prošle godine upućen dopis Građevinskoj inspekciji u Podgorici, sa zahtjevom za inspekcijskim nadzorom u Stolivu.

Nije došao na suđenje za mobing

U kotorskom Osnovnom sudu juče je održano pripremno ročište po tužbi komunalne policajke Snežane Perišić protiv Opštine Kotor zbog zlostavljanja na radnom mjestu od strane načelnika Komunalne policije Zorana Vučinovića. Perišić koja je zaposlena u Opštini Kotor od 2005. godine, a kao službenik Komunalne policije od 2010, optužuje Vučinovića da je “sistematski u dužem vremenskom periodu psihički zlostavlja, ponižava vrijeđanjem, omalovažavanjem i uznemiravanjem”.

“Ovakvim ponašanjem tuženi je dovodi u nejednak položaj, što ima za cilj ugrožavanje njenog ugleda, časti, dostojanstva, i integriteta i izaziva štetne posljedice, mentalne, psihosomatske i socijalne prirode i dovodi u pitanje profesionalnu budućnost tužilje. Pored ovog tuženi izaziva strah kod tužilje i stvara neprijateljsko, ponižavajuće i uvredljivo okruženje, i pogoršava uslove rada tužilje”, navodi se u tužbi protiv načelnika kotorske Komunalne policije.

Vučinović juče nije prisustvovao suđenju, a ranije je u izjavi “Vijestima” negirao ove optužbe. Nakon podnošenja tužbe, Perišić kaže da je načelnik nastavio da je zlostavlja na radnom mjestu, jer ne dobija radne zadatke, nema je u rasporedu dežurstava, i ne poziva se da prisustvuje kolegijumu. Sudija Elvis Duraković nastavak suđenja zakazao je za 28. februar, kada će biti saslušani Snežana Perišić, kao i zastupnik prvooptuženog i drugooptuženog.

Tužbu protiv Opštine Kotor zbog zlostavljanja na radu od strane Vučinovića, 2012. godine podnio je i komunalni redar Slobodan Pavlović, koji je nakon 25 godina staža dobio otkaz. Pavlović je optužio Vučinovića da ga je “duže vrijeme zlostavljao na radnom mjestu, prijeteći mu otkazom”. Vučinović je tada obrazložio da je Pavlović dobio otkaz u skladu sa novom sistematizacijom kojom u Komunalnoj policiji nijesu predviđena radna mjesta sa srednjom školom, a jedini je Pavlović imao tu stručnu spremu.

Ovaj slučaj je trenutno pred Upravnim sudom po treći put po zahtjevu Pavlovića da se vrati na posao.

Galerija

Bonus video: