Bivši SAJ-ovac novi direktor NP “Lovćen”

Veselin Živanović je i dugogodišnji je sportski radnik i komesar za bezbjednost u Fudbalskom klubu “Lovćen”, gdje radi volonterski
580 pregleda 15 komentar(a)
Veselin Živanović, Foto: Danijela Lasica
Veselin Živanović, Foto: Danijela Lasica
Ažurirano: 15.01.2014. 18:06h

Cetinjanin Veselin Vesko Živanović izabran je prije dva dana na konkursu za novog direktora Nacionalnog parka “Lovćen”.

Informaciju o izboru Živanovića potvrdio je direktor Nacionalnih parkova Crne Gore Zoran Mrdak.

"Veselin Živanović izabran je za novog direktora NP Lovćen. Riječ je o čovjeku koji je do sada radio u Upravi policije. Očekujem da će novi direktor unaprijediti stanje tog nacionalnog parka, a u saradnji sa prijestonicom Cetinje i naplatu ulaznica u park", kazao je Mrdak.

Dodao je da očekuje da će u narednom periodu biti unaprijeđena i infrastruktura.

"NP Lovćen je prepoznat kao izletište ne samo za brojne Cetinjane i Podgoričane već i za strane turiste. Nadamo se da će u narednim godinama izgradnjom žičare i ’eko-lodž’ objekata biti značajno povećana posjećenost tog parka i unaprijeđena ponuda kako tokom ljetnje tako i tokom zimske sezone", zaključio je Mrdak.

Živanović za “Vijesti” nije želio da komentariše svoj izbor na mjesto direktora parka

Uskoković je ranije imao dosta problema sa mještanima Bjeloša, Bajica i Njeguša, koji su protestovali tražeći da se uklone sve naplatne rampe na ulazu u park.

Član organizacionog odbora mještana tih sela Dragan Čavor početkom jula 2012. godine kazao je da su mještani lovćenskih sela podnijeli inicijativu pred Ustavnim sudom za uklanjanje rampi.

“Želim da pozovem sve državne institucije da čuju, da uvaže glas Njeguša, Bajica i Bjeloša, da nas shvate kao ozbiljne i tolerantne ljude i da maknu rampu dok je neko nije platio krvlju, jer rampa predstavlja razdor a ne razvoj nacionalnog parka Lovćen”, kazao je tada Čavor.

Višemjesečni protesti zbog naplate ulaza u Nacionalni park Lovćen, kulminirali su sredinom septembra 2012. godine fizičkim obračunom mještana i radnika tog nacionalnog parka, nakon čega je morala da interveniše i policija.

Prema tadašnjim nezvaničnim informacijama “Vijesti”, dvojica mještana počela su da vrijeđaju radnika V. K. Jedan od njih, Z.L., potom je gađao radnika kamenicama, a nakon što ga je pogodio u nogu, započeta je tuča.

To je navodno bio treći napad na radnika na naplatnoj rampi, kojem je čak prijećeno i pištoljem.

Upravo rješavanje sukoba oko naplatnih rampi biće najvažniji zadatak novog direktora parka.

Živanović je od 1999. do 2004. godine bio službenik SAJ-a, da bi potom nastavio rad u policiji kao inspektor u cetinjskoj kriminalistici. Dugogodišnji je sportski radnik i komesar za bezbjednost u Fudbalskom klubu “Lovćen”, gdje radi volonterski.

“Svoje radne zadatke obavljao je profesionalno, zbog čega je više puta nagrađivan u SAJ-u i krimi-policiji, što ga je i preporučilo za mjesto direktora NP “Lovćen”, nezvanično je saopšteno iz Nacionalnih parkova.

Živanović za “Vijesti” nije želio da komentariše svoj izbor na mjesto direktora parka.

Radonjić: Nadamo se boljoj saradnji

Član organizacionog odbora mještana Pero Radnjić iz Njeguša kazao je “Vijestima” da se nada da će mještani imati bolju saradnju sa upravom Nacionalnog parka, nakon izbora novog direktora.

“Kao mještani se napokon nadamo poboljšanju odnosa sa upravom nacionalnog parka. Nadamo se i da će sada uprava raditi svoj posao jer 70 odsto teritorije pripada mještanima. Da bi mogli da naplaćuju na rampi prebacili su regionalni u lokalni put, čime smo jako razočarani, jer taj put prolazi kroz naša imanja”, kazao je Radonjić.

Bonus video: