Ako se Šćekiću nešto desi biće kriva država

Sprema se nova blokada deponije u Beranselu, jedan od mještana koji je zbog protesta ležao u zatvoru pod upalom zuba hitno otputovao u Beograd na liječenje
97 pregleda 10 komentar(a)
Ažurirano: 15.01.2014. 18:04h

Savjet i Koordinacioni odbor Mjesne zajednice Beranselo, uz podršku Zbora građana, donio je odluku da mještani tog prigradskog naselja vrlo brzo stupe u novu blokadu smetlišta na Vasovim vodama.

Prema riječima predsjednika MZ Sloba Lončara, odluka o blokadi pripremana je već izvjesno vrijeme, ali je odlagana zbog praznika.

„Nijesmo htjeli da pravimo blokade u vrijeme novogodišnjih i božićnih praznika, kada je u gradu bilo dosta naroda sa strane. Toliko smo mogli da budemo tolerantni, mada oni, kako se ponašaju, to nijesu zaslužili“, rekao je Lončar.

On je dodao da lokalne vlasti preko državnih institucija svakog dana vrše pritisak na mještane Beransela, odvodeći ih na informativne razgovore i šaljući u Sud za prekršaje.

„Nema dana da po nekoga ne pozovu i pošalju kod sudije. Oni misle da je ovo njihova privatna država, a mi im poručujemo da nije, i da je naša koliko i njihova, i da se mi, štiteći Ustav, više brinemo za nju nego oni“, kazao je Lončar.

Mještani Beransela ističu da su dodatno revoltirani činjenicom da se zdravstveno stanje njihovog komšije Gorana Šćekića naglo pogoršalo nakon odlaska na izdržavanje zatvorske kazne.

Mještani Beransela već tri godine biju bitku da se prestane sa odlaganjem otpada na Vasovim vodama, gdje je napravljena najveća planina smeća na sjeveru Crne Gore. Oni su do sada organizovali šesnaest blokada

Mještani Beransela već tri godine biju bitku da se prestane sa odlaganjem otpada na Vasovim vodama, gdje je napravljena najveća planina smeća na sjeveru Crne Gore. Oni su do sada organizovali šesnaest blokada. Posljednji put u drugoj polovini decembra, koja je trajala svega pet dana i, kao i svaka druga, okončana primjenom sile i uz asistenciju policije.

Kada su Beranselci prvi put stali na barikade, polovinom novembra 2010. godine, gradonačelnik Berana Vuka Golubović, obećao im je da će problem biti riješen „sa prvim proljećnim danima“, odnosno da će tada biti sanirano smetlište koje ugrožava njihovo zdravlje i živote, i biti napravljena moderna sanitarna deponija.

Od tada su prošla tri proljeća, a planina smeća i opasnog otpada na Vasovim vodama samo se uvećava. Mještani kažu - nezakonito i nelegalno. Oni nastavlju da se bune, a njihovu upornost, u nedostatku druge argumentacije, lokalne vlasti objašnjavaju djelovanjem stranih obavještajnih službi koje su u zavjeri protiv opštinskog rukovodstva, i naravno, DPS-a.

To što je isto opštinsko rukovodstvo na dosadašnje aktivnosti na realizaciji navodnih priprema za izgradnju regionalne sanitarne deponije u Beranama, počevši od 2007. godine, kada je napravljena prva studija prema kojoj se, kako se kasnije ispostavilo, falsifikovanjem dokumenata i činjenica došlo do lokacije na Vasovim vodama kao drugorangirane, uprazno potrošilo najmanje 700.000 eura, više niko ne pominje.

Kada je “izbor” za deponiju pao na Vasove vode zaludu su mještani Beransela prigovarali. Onda je spontano krenuo talas protesta, koji do danas nije ugušen. Beranselci su u međuvremenu razvili građanski aktivizam do razmjera kakve nijesu viđene do sada u Crnoj Gori. Vlastima se to ne sviđa i počinju da ih hapse i sprovode u zatvor.

Do sada je preko osamdeset mještana ovog prigradskog naselja kažnjeno nekom vrstom kazne, od opomene, preko novčane, do zatvorske. Među njih dvadesetak koje čeka zatvor je i devedesetpetogodišnji Đorđije Tomović.

Zatvorsku kaznu od pet dana do sada je izdržao samo predsjednik Koordinacionog odbora ove MZ Goran Šćekić.

Kako je spašeno jako uporište DPS-a

Upravo je priča oko izbora lokacije za izgradnju regionalne deponije u Beranama, za nekoliko opština, jedna od ključnih stvari za razumijevanje problema i odgovara na pitanje zašto se mještani Beransela bune. Selekcija je počela još 2004. Tada se u igri pored pet lokacija, među kojima nije bilo Vasovih voda, nalazila planina Turjak. Prvobitnim masterplanom za odlaganje čvrstog otpada, koji je za potrebe Ministarstva uređenja prostora te godine uradila njemačka konsultantska kuća GOPA, lokacija Turjak je bila predložena kao „najbolje rješenje za regionalnu deponiju“.

Mještani Bihora, sa područja Berana i nekoliko sela sa strane rožajske opštine, tada su organizovali masovne proteste. Naknadna studija je pokazala ne samo da lokacija Turjak nije najbolje, već da je „najgore moguće rješenje“.

Novom studijom je ovog puta obuhvaćeno sedam lokacija na području beranske opštine. Četiri lokacije je predložio Hidrometoorološki zavod, dvije američka razvojna organizacija CHF koja je finansirala izradu studije. Sedmu lokaciju, Vasove vode, naknadno je za bodovanje predložila lokalna uprava. Bodovanje je pokazalo da je najekonomičnija lokacija stari kamenolom u selu Buče, na Gradinskom polju.

Drugorangirana je bila Vasove vode. Lokalna uprava je, međutim, obavijestila obrađivača da je lokacija Buče, gdje inače živi gradonačelnik i koja je jako uporište DPS-a u ovom gradu, sporna zbog procesa restitucije. Istovremeno su ga obavijestili da su počeli proces otkupa zemljišta na Vasovim vodama - prije nego je izvršeno bodovanje. Tako su se, unaprijed isprojektovane, Vasove vode našle na prvom mjestu.

Galerija

Bonus video: