Ivanović: Zaustavimo krivolov, neke vrste su pred istrebljenjem

"Posljednji podaci pokazuju da su zalihe ribe toliko smanjenje da ih uskoro više neće biti. Treba uticati na te ljude da promjene način razmišljanja"
67 pregleda 17 komentar(a)
Petar Ivanović, Foto: Zoran Đurić
Petar Ivanović, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 14.01.2014. 17:56h

Ministar poljoprivrede Petar Ivanović zatražio je danas pomoć medija u borbi protiv krivolova, jer su pojedine vrste, naročito riblje u Jadranu, dovedeno pred istrebljenje.

On je to kazao na konferenciji za novinare u odgovoru na u odgovoru na pitanja u vezi slučaja ubijanja devet srna na Goliji.

Naveo je da istražni organi još nijesu završilo svoj posao, kao i da inspekcije nijesu u nadležnosti Ministarstva već da njegov resor, kada se završi istraga i utvrde odgovorni, eventualno može raskinuti ugovor o korišćenju lovišta sa tom lovačkom organizacijom ako je njena odgovornost ili da preispita akte koji definišu ovu oblast.

Ministarstvo je u slučaju ubijenih srna, kako je kazao, reagovalo onaka kako je moglo podnošenjem krivičnih prijava

On je naveo da krivolova ima naručito u Jadranu, gdje ribe nikada nije bilo manje a neke vrste su pred istrebljenjem.

"Posljednji podaci pokazuju da su zalihe ribe toliko smanjenje da ih uskoro više neće biti. Treba uticati na te ljude da promjene način razmišljanja. Zbog svoje trenutne imovinske koristi od možda par stotina eura prave ogromnu štetu prirodi", naveo je Ivanović.

Ministarstvo je u slučaju ubijenih srna, kako je kazao, reagovalo onaka kako je moglo podnošenjem krivičnih prijava.

Na tvrdnje novinara Radija Crne Gore da imaju informaciju da je riječ o srnama iz Vojvodine čije su kože i glave podmetnute na Goliji, Ivanović je kazao da sa tim nije upoznat i da neće ništa komentarisati dok ne dobije rezultate istrage.

Radio je juče objavio ovu vijesti kao nezvaničnu iz svojih izvora. Lovačko društvo "dr Zoran Kesler", koje gazduje ovim lovištem, je prije dva dana tvrdilo da su ostaci ubijenih srna podmetnuti kako bi oni izgubili pravo gazdovanja lovištem.

Bonus video: