"Masakr srna na Goliji prava slika ekološke države"

Oni koji su ga, kako kaže, do juče progonili i podizali tužbe, danas leleču nad odsječenim glavama srna na Goliji
154 pregleda 2 komentar(a)
ubijene srne Golija, Foto: Bato Perović
ubijene srne Golija, Foto: Bato Perović
Ažurirano: 14.01.2014. 13:00h

Saopštenje povodom izjava nedležnih zbog masakra zakonom zaštićene divljači na Goliji kod Nikšića

Posljednji primjer masakra zakonom zaštićene divljači na Goliji pokazuje pravu sliku ekološke države i licemjera onih koji su odgovorni za ovakvo, potpuno haotično stanje u oblasti lovstva, smatra Milorad Mitrović, izvršni direktor NVO Ekološko društvo "Breznica".

Oni koji su ga, kako kaže, do juče progonili i podizali tužbe, danas leleču nad odsječenim glavama srna na Goliji, zgražavaju se i osuđuju zločin.

"Pri tom zaboravljaju da su upravo oni i njihovi kampanjoni bili glavni progonitelji ljudi koji su ukazivali na bezakonje i javašluk. Kao neko ko se usudio da upire prstom na zločince i progovori, ja sam bio predmet fizičkih napada, brojnih sudskih postupaka, osuđujućih presuda, pa i zatvorskih kazni zbog kleveta i nanošenja duševih boli članovima krivolovačkih zločinačkih udruženja, posle objavljivanja fotografija u medijima sa ubijenom divljači ili bilo kakve, pa i najmanje optužbe na račun krivolovaca", navodi se u saopštenju Mitrovića.

Navodi i da ovako drastična odstupanja od proklamovanog državnog koncepta ekološke države i evidentna ugroženost održivosti biodiverziteta u oblasti divlje faune i njenih staništa, zaslužuju da se ova oblast obuhvati i tretira u poglavlju 27, pristupnih pregovora za članstvo u EU.

"Nadležni mogu biti sigurni da će ova tema i te kako biti predmet razgovora kada se bude otvorilo ovo poglavlje, kao i to da će predstavljati problem mnogo veći nego što to sada mogu i zamisliti", navodi se.

Bonus video: