Spor zbog razmjene zemljišta: Traže od Glavnog grada 288.000 eura

Porodica Vučević tužila Glavni grad i traži nadoknadu štete od 288.000 eura zbog nepoštovanja sporazuma iz 1992. godine
89 pregleda 0 komentar(a)
Svetozar Vučević, Foto: Vesko Belojević
Svetozar Vučević, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 13.01.2014. 19:07h

Porodica Vučević tužila je Glavni grad i zatražila nadoknadu štete od 288.000 eura, jer nije ispoštovan sporazum iz 1992. godine, kojim je bilo predviđeno da se razmijeni zemljište na lokaciji sadašnje Atinske ulice, pod Goricom.

Mirko Vučević, koji je sa ocem Svetozarom i bratom Draženom vlasnik parcele od 248 kvadrata, koja je trajno zauzeta Atinskom ulicom i pješačkim prolazom za brdo Gorica, objasnio je da je sporazumom koji je potpisan sa tadašnjim Društvenim fondom za građevinsko zemljište, bilo predviđeno da se za izgradnju saobraćajne trake od njihove imovine oduzme 160 kvadrata, a da Opština za uzvrat Vučevićima uz nadoknadu kompletira četiri urbanističke parcele na tom istom mjestu.

Vučević tvrdi da je, u međuvremenu, Glavni grad samo oduzeo zemljište od njegove porodice, ali da ostatak sporazuma nije ispoštovao.

Vučević tvrdi da Atinska ulica nema građevinsku ni upotrebnu dozvolu, ističući da za oduzetu zemlju njegova porodica nije dobila nikakvu naknadu

Iz Direkcije za imovinu Glavnog grada, međutim, tvrde da je pomenuti sporazum bio pripremljen 1992. godine, ali da nije zaključen pred sudom, „pa samim tim ne može da proizvodi bilo kakva pravna dejstva“.

„Konceptom sporazuma, uvažavajući tada postojeću presudu Osnovnog suda kojom je Svetozaru Vučeviću dosuđeno sticanje prava korišćenja na dijelu katastarske parcele, a uvažavajući i potrebu izgradnje Atinske ulice – bilo je predviđeno da mu se oduzme 160 kvadrata zemljišta radi izgradnje ove saobraćajnice“, navode iz Direkcije.

Po tom konceptu sporazuma, kako su naveli, obaveza Fonda je bila da Vučeviću kompletira četiri urbanističke parcele, koje su uglavnom dio imovine koja mu je dosuđena presudom, i isplati mu naknadu nakon pravosnažnosti presude.

„Međutim, presuda Osnovnog suda nije ostala na snazi, već je naknadno izmijenjena vanrednim pravnim sredstvima u korist Opštine, pa zato nije došlo do zaključenja sporazuma, odnosno njegove ovjere pred sudom“, saopšteno je iz Direkcije.

Vučević tvrdi da ne mogu nikako da koriste zemljište koje su, prema sporazumu, stekli razmjenom sa Opštinom.

“Vučevići imaju posjed kompletnih urbanističkih parcela, ali nijesu uknjiženi kod Uprave za nekretnine iz razloga što za to nemaju podobnu ispravu, pa ne mogu da grade ni na svom zemljištu, s obzirom da zemljište na kome su uknjiženi ne predstavlja zasebnu urbanističku parcelu”, piše u tužbi Vučevića.

Ocjenjuje se da je Vučevićima izmakla korist od 288.000 eura, “jer bi realno stekli oko 800 metara kvadratnih izgradnjom objekata na dvije parcele, s obzirom da je to prostor za rentiranje, gdje je očekivani dobitak 8.000 eura mjesečno ili 96.000 eura godišnje”.

Vučević tvrdi da Atinska ulica nema građevinsku ni upotrebnu dozvolu, ističući da za oduzetu zemlju njegova porodica nije dobila nikakvu naknadu.

Suđenje od prošle godine

Vučević je istakao da je prvi sudski spor protiv Glavnog grada počeo prošle godine, naglasivši da „oni ne prihvataju tužbeni zahtjev da formiraju parcele i nadoknade štetu“. „Oni su u jednom smjeru izveli sporazum, tako što su samo oduzeli od mene. Drugi dio sporazuma ne prihvataju zbog nekih presuda“, kazao je Vučević.

Iz Direkcije su naveli da u redovnoj sudskoj proceduri čekaju okončanje dva sudska postupka koja se vode u vezi sa imovinskim sporovima sa porodicom Vučević. Objašnjeno je da se vodi sudski spor pred Osnovnim sudom u Podgorici po tužbi Svetozara, Dražena i Mirka Vučevića protiv Glavnog grada iz 2012. godine, radi utvrđenja prava svojine, „odnosno radi realizacije navodnog sporazuma za koji Mirko Vučević tvrdi da je zaključen 1993. godine“.

Iz Direkcije su naveli da je u toku i upravni postupak pred Upravom za nekretnine – Područna jedinica Podgorica, pokrenut povodom zahtjeva Direkcije za oglašavanje ništavnim rješenja o upisu Svetozara Vučevića na zemljištu na kojem je i dio Atinske ulice, s obzirom na to da je ovo rješenje donijeto po presudi koja je kasnije promijenjena na osnovu vanrednih pravnih sredstava.

Za korišćenje traže od ambasada 108.000

S obzirom da su u Atinskoj ulici smještene ambasade Francuske, Slovenije i Bosne i Hercegovine i da njihovi predstavnici svakodnevno prolaze preko njegove parcele, Vučević je zbog korišćenja njegove imovine od njih zatražio nadoknadu od 108.000 eura.

Visinu nadoknade za pretrpljenu štetu je, kako je ispričao, procijenio advokat, a ukoliko mu ta suma ne bude isplaćena, Vučević je najavio da će zabraniti predstavnicima ambasada da prelaze preko njegovog imanja. „Prvi zahtjev ambasadama sam slao u novembru, a potom sam poslao još jedan dopis da ću da zagradim put.

Direkcija za imovinu me potom zvala na razgovor, ali nijesmo uspjeli da se dogovorimo...“, kazao je Vučević, koji je „Vijestima“ dostavio i posjedovni list za zemljište. Iz ambasade Francuske su „Vijestima“ saopštili da su o dopisu obavijestili ministarstva unutrašnjih i vanjskih poslova, a iz ambasade BiH su kazali da rade u iznajmljenom objektu, te da se za sva eventualna neriješena imovinsko - pravna pitanja treba obratiti vlasniku objekta. Iz slovenačke ambasade nije odgovoreno šta će preduzeti povodom Vučevićevog dopisa o nadoknadi štete i mogućoj zabrani prolaska Atinskom ulicom, iako su pitanja poslata prije više od dvadeset dana.

Bonus video: