Kvir Montenegro kreira mapu LGBT friendly turističkih objekata

"Vrijeme je da turističku ponudu otvorimo i prema LGBT turistima i pružimo priliku turističkoj privredi da iskoristi značajan potencijal"
12 komentar(a)
LGBT, Foto: Shutterstock.com
LGBT, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 12.01.2014. 14:07h

Crnogorska LGBTIQ Asocijacija Kvri Montenegro započela je kreiranje mape turističkih i ugostiteljskih objekata u Crnoj Gori u kojima su LGBTIQ osobe dobrodošle i koji garantujuj bezbjednost i jednak tretman LGBT osobama pri pružanju usluga, saopšteno je iz te Asocijacije.

Mapa koja će sadržati spisak, kontakte i detalje o turističkoj ponudi svih gradova i turističkih objekata koji garantuju jednak kvalitet usluge LGBTIQ gostima će, kako se navodi, biti objavljena prije početka ljetnje turističke sezone.

Mapa će biti istaknuta na različitim propagandnim materijalima i internet prezentacijama turitičke ponude Crne Gore, kao i turističkim internet portalima namijenjenim LGBT osobama u zemlji i inostranstvu, a u saradnji sa turističkim agencijama koje su specijalizovane za LGBT turizam.

"Turistička mjesta koja su prepoznata kao sigurna i podržavajuća prema LGBT populaciji doživljavaju rast posjeta, što je preoznato i u Strategiji unapređenja kvaliteta života LGBT osoba za period 2013-2018. godine u poglavlju Ekonomski rast i LGBT turizam. Kako je do sada praksa pokazala, najdirektniji uticaj na uvećanje nacionalnog BDP-a od turizma imaju prihodi od inostranih turista. Ako uzmemo u obzir da najmanje 5 odsto svjetske populacije predstavljaju LGBT osobe, koje, kao turisti biraju prijateljski nastrojene turističke lokacije, a da se naša zemlja još uvijek nalazi na mapi zemalja koje su homofobične uz preporučenu napomenu za izbjegavanje, šteta koju naša turistička privreda svake godine trpi zbog takvog stanja je značajna. S tim u vezi, smatramo da je vrijeme da našu turističku ponudu otvorimo i prema LGBT turistima, te pružimo priliku turističkoj privredi da iskoristi ovaj značajan potencijal", dodaje se u saopštenju.

Kvir Montenegro najavljuje da će u narednom periodu realizovati niz sastanaka sa predstavnicima nadležnih institucija i turističke privrede sa ciljem što kvalitetnije realizacije aktivnosti.

Bonus video: