Nikčević: Potrošači moraju da se edukuju o svojim pravima

Nikčević je istakla da CEZAP dnevno pozove i do 10 građana koji se žale na razne nepravilnosti.
406 pregleda 0 komentar(a)
Olga Nikčević, Foto: Luka Zeković
Olga Nikčević, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 12.01.2014. 17:53h

Novi zakon o zaštiti potrošača neće donijeti spektakularne promjene, kažu iz Centra za zaštitu potrošača (CEZAP).

Tekst Predloga zakona je pretrpio brojne amandmanske izmjene prije nego su ga poslanici krajem prethodne godine usvojili u Skupštini, a glavni povod za njegovo donošenje je bio usklađivanje sa direktivama Evropske unije (EU).

Direktorica CEZAP-a Olga Nikčević kazala je „Vijestima nedjeljom“ da “promjena treba da se desi kod potrošača”.

"Oni moraju da budu edukovaniji i upućeniji u svoja prava, jer ako ne znaju na šta da obrate pažnju i šta je dozvoljeno u trgovinama, a šta nije, nema zakona koji može biti djelotvoran“, rekla je Nikčević.

Reklamacije, garancije i mogućnost reklamacije polovnih proizvoda, neke su od zakonskih novina. Biće uvedena i kolektivna zaštita, odnosno omogućeno nevladinim organizacijama da podnose kolektivne tužbe.

Nikčević je objasnila da to znači da će moći da podnesu tužbu protiv jednog ili više trgovaca koji su u ugovore unijeli nepoštenu odredbu ili se nedozvoljeno ponašaju. Kao primjer je navela slučaj kada operateri mobilne telefonije traže kopije lične karte kako bi sklopili neki ugovor, na šta nemaju pravo.

Novi propis predviđa i veće učešće lokalne uprave u zaštiti potrošača pa će svaka opština morati da ima lokalne kancelarije koje će primati i rješavati pritužbe potrošača.

U buduće će cijena svakog proizvoda morati da bude vidno istaknuta i naznačeno - koliko košta kilogram proizvoda ako se kupuje manja količina. Preciznije će biti definisane obaveze trgovaca prilikom prodaje proizvoda izvan njegovih poslovnih prostorija, kod ugovora zaključenih na daljinu.

Novost je i uvođenja reklamacije i garancije i mogućnost reklamacije polovnih proizvoda. Kazne će biti rigoroznije, a potrošači će biti bolje zaštićeni od zloupotrebe sitnih slova u ugovorima koji su do sada često bila zanemarivana, a upravo su ona nanosila najveću štetu, odnosno nametala obaveze potrošače na koje oni nijesu ni znali da su pristali.

Neprecizne cijene jesu, prema riječima Nikčević, jedan od glavnih problema u crnogorskim trgovinama jer se često dešava da se potrošač opredijeli za proizvod zbog cijene, a na kasu plati sasvim drugu, veću cijenu.

"To su nam najčešće pritužbe i ja ne vidim način kako bi se to moglo riješiti osim da se bukvalno na svakom artilu nalijepi cijena kao što je to do prije nekoliko godina rađeno. Ne znam zašto se odustalo od te dobre prakse, ali ni novi zakon to ne predviđa. Ako bi svaki proizvod imao naljepnicu na sebi ne bi moglo da bude te zloupotrebe“, kazala je Nikčević.

Lažne prijave protiv konkurencije

Nikčević je istakla da CEZAP dnevno pozove i do 10 građana koji se žale na razne nepravilnosti na koje su naišli kao potrošači ali da od njih, u prosjeku, pet ne želi da se predstavi iako njihovo ime neće biti zloupotrjebljeno.

"Među anonimnim prijavama ima i opravdanih ali često iza tih poziva stoji zla namjera. Nema smisla optuživati ljude, a nemati hrabrosti predstaviti se“, kazala je Nikčević dodajući da su ljudi iz CEZAP-a na taj način nekoliko puta bili zloupotrijebljeni i pokušavajući da se izbore za pravo potrošača zapravo uvučeni i privatne ratove pojedinaca.

Znaće se šta znači sniženje

Novi zakon će zavesti red i u oblasti sniženja pa više neće moći da se dešava da na izlogu piše da je roba snižena 70 odsto, a da toliko budu snižena sveg dva ili tri artikla.

Prema novom zakonu trgovac je obavezan da prilikom objavljivanja sniženja u najvećem procentu mora biti sniženo najmanje 20 odsto od ukupne robe koja je na sniženju. Oglašavanje rasprodaje će biti zabranjeno ukoliko se ne radi o ,,slučaju da trgovac prestaje sa trgovinom u radnji ili trgovinom sa određenom vrstom robe“.

Bonus video: