Stipendije u prošloj godini iskoristilo 140 visokoškolaca

U okviru istih programa, u Crnu Goru je došlo 40 studenata inostranstva
85 pregleda 0 komentar(a)
studenti, Foto: Shuterstock
studenti, Foto: Shuterstock
Ažurirano: 11.01.2014. 13:20h

Stipendije nekoliko programa za razmjenu studenata u protekloj godini koristilo je 140 crnogorskih visokoškolaca, dok je u Crnu Goru, u okviru istih programa, došlo 40 njihovih kolega iz inostranstva, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete.

Iz tog Vladinog resora su, u cilju internacionalizacije visokog obrazovanja, najavili renoviranje i rekonstrukciju svih studentskih domova u Crnoj Gori, koja bi trebalo da počne krajem juna.

Samostalni savjetnik u Direktoratu za visoko obrazovanje Ministarstva, Nada Kovač, saopštila je postoje brojni programi za razmjenu studenata, kao i da je zainteresovanost visokoškolaca za programe razmjene i stipendije stranih vlada je veća iz godine u godinu.

"Informacije o stipendijama stranih vlada, o kojima Ministarstvo dobija informacije diplomatskim putem, objavljuju se na veb /web/ adresi Ministarstva, sekcija Stipendije stranih vlada. Informacije o programima studentske razmjene se takođe nalaze na sajtu Ministarstva, sekcija međunarodni programi razmjene studenata i istraživača", kazala je Kovač agenciji MINA.

Prema njenim riječima, saradnja je najintenzivnija preko Centralno-evropskog programa univerzitetske razmjene –CEEPUS, Erasmus mundus programa mobilnosti i bilateralne saradnje sa Hrvatskom i Slovenijom.

Kako je dodala, takođe se značajno koristi program IAESTE, DAAD, Go Stiria i UGRAD. »Pored navedenih programa, neki fakulteti imaju intenzivnu međufakultetsku saradnju, koja predviđa i razmjenu studenata«.

"Što se tiče korisnika programa razmjene u 2013. godini, Ministarstvo raspolaže jedino podacima o broju korisnika stipendije CEEPUS, EU Erasmus Mundus programa (JOINEUSEE, Basileus i Sigma) i bilateralne razmjene sa Hrvatskom i Slovenojom. U okviru tih programa, stipendije je koristilo 140 crnogorskih studenata, a u Crnu Goru je u okviru istih programa došlo 40 stranih studenata", rekla je Kovač.

Prema njenim riječima, u cilju daljeg promovisanja programa akademske mobilnosti i internacionalizacije visokog obrazovanja, Ministarstvo je angažovalo međunarodnog konsultanta za izradu Studije o programima akademske mobilnosti koji će biti dostupni crnogorskim studentima, a sa akcentom na evropski i američki prostor.

Studija će uključiti upis i završetak studije u cjelosti u inostranstvu, studijske boravke u trajanju od jednog do dva semestra, ljetnje kurseve jezika i kulture, istraživačke boravke.

Predviđeno je, dodala je Kovač, da konsultant završi Studiju do kraja marta.

"Takođe, Ministarstvo prosvjete i Ministarstvo nauke će razviti Šemu stipendija za magistarske, doktorske i postdoktorske studije u inostranstvu. Stipendije će biti namijenjene onima koji žele da studije nastave na nekom od međunarodno prepoznatih, renomiranih univerziteta", kazala je ona.

Ministarstvo prosvjete će, pojasnila je Kovač, voditi program stipendiranja magistarskih studija, a Ministarstvo nauke doktorskih i postdoktorskih studija.

"Još jedna vrlo važna aktivnost, a takođe u cilju internacionalizacije visokog obrazovanja, je renoviranje i rekonstrukcija svih studentskih domova u Crnoj Gori, što će rezultirati unapređenjem smještajnih uslova kako za studente i istraživače iz Crne Gore, tako i one iz inostranstva koji studijski borave u Crnoj Gori", poručila je Kovač.

Rekonstrukcija i renoviranje studentskih domova će, kako je navela, započeti krajem juna.

"Studiranje u inostranstvu crnogorskim studentima omogućava sticanje znanja i vještina, koje će studenti prenijeti i primijeniti po povratku u Crnu Goru. Takođe boravak u međunarodnoj sredini doprinosi razvoju interkulturalnog razumijevanja, dijaloga i tolerancije, boljem prihvatanu razlika i učenju iz tih različitosti", rekla je Kovač.

Prema njenim riječima, učenje stranih jezika, upoznavanje različitih kultura i običaja, uspostavljanje saradnje sa drugim studentima i profesorima, unapređenje vještine komunikacije, rješavanje problema, snalaženje u novom okruženju su dodatne vrijednosti, koje će svima nesumnjivo koristiti u svakodnevnom životu, kao i ličnom, akademskom i profesionalnom razvoju.

Bonus video: