Peticija propala: U Petrovcu ipak niče soliter

Izgradnja višespratnice, na kojoj je već izgrađeno i šest etaža, a radovi se nastavljaju, bila je upravo inicijalna kapisla da 700 Petrovčana potpiše peticiju za obaranje DUP-a
94 pregleda 7 komentar(a)
Ažurirano: 11.01.2014. 17:51h

Petrovac će, ipak, imati soliter, i to onaj od 11 spratova, u centru grada, neposredno iza hotela „Palas“. Soliter gradi kompanija „Zetagradnja – Ljetopis“, a to što je inicijativom mještana oboren Detaljni urbanistički plan „Petrovac centar“ investitora ne obavezuje da spratnost svede na pet, za koliko su se Petrovčani „borili“.

Podgorička kompanija čiji su osnivači "Zetagradnja” podgoričkog biznismena Blagote Radovića, "Ljetopis automotiv”, vlasništvo Borislava Mijovića i izdavačko-društvo “Ljetopis”, dobila je od Ministarstva održivog razvoja dozvolu za gradnju kondo hotela sa depadansima, sa suterenom, prizemljem i 11 spratova.

Resorno ministarstvo na čijem je čelu tada bio Predarag Sekulić u dva navrata je odbilo da izda dozvolu za višespratnicu, imajući u vidu i da je starim planskim dokumentom, preporučena spratnost bila pet etaža, ali je kompanija, koju je zastupala advokatica Ana Kolarević pred Upravnim sudom oba puta dobila spor, nakon čega je i dozvola dobijena.

Izgradnja te višespratnice, na kojoj je već izgrađeno i šest etaža, a radovi se nastavljaju, bila je upravo inicijalna kapisla da 700 Petrovčana potpiše peticiju za obaranje DUP-a, i zatraži donošenje novog, kojim bi se zabranila gradnja veća od pet spratova.

Blagota Radović (Foto: Arhiva "Vijesti")

Iako je sporazum postignut, a Skupština opštine donijela odluku i prihvatila inicijativu mještana da se pristupi izradi novog DUP-a “Petrovac centar”, to se, kako je juče “Vijestima” potvrđeno u opštinskom Sekretarijatu za prostorno planiranje i održivi razvoj, ne može odnositi na one dozvole koje su ranije izdate.

Resorni Sekretarijat sada je, dok se privodi kraju izrada nacrta, koji bi, kako su najavili uskoro trebalo da se nađe na javnoj raspravi, utvrdio da se prilikom izdavanja građevinskih dozvola obavezno poštuje mjera da spratnost ne smije biti veća od pet etaža.

“Do sada smo za Petrovac centar izdali nekoliko dozvola, ali nikome nije bila dozvoljena gradnja veća od pet etaža. Privodimo kraju izradu novog DUP “Petrovac – centar” kojim će to jasno biti precizirano, upravo onako kako je to inicijativom mještana bilo traženo”, saopšteno je iz budvanske Opštine..

Detaljni urbanistički plan koji je donijet još 2009. nije precizirao spratnost objekata, odnosno, njime je ona bila definisana terminom „preporučeno“, što ujedno nije bilo obavezujuće, zbog čega su se i desili slučajevi da u ovom primorskom mjestu, budu građeni soliteri.

Fidiji ukinut suteren

Budva je već primijenila novu mjeru da se za Petrovac striktno izdaju građevinske dozvole do pet etaža, a prva je to osjetila podgorička građevinska firma „Fidija“, na čijoj je parceli u centru Petrovca, Sekretarijat za prostorno planiranje i održivi razvoj dozvolio gradnju zgrade sa prizemljem i pet etaža.

Iako im je planskim dokumentom bilo omogućeno da imaju i suteren, kako je to dobila i “Zetagradnja – Ljetopis”, ipak resorni sekretarijat im je izdao papire samo za prizemlje i pet spratova.

Galerija

Bonus video: