Ulična prodaja voća i povrća: Svježe i domaće u gepeku i na trotoaru

Kod pekare “Inpek”, na uglu Bulevara Svetog Petra Cetinjskog i Ulice Ivana Vujoševića, i juče su prodavci izložili bijeli i crni luk, šargarepu, domaće sokove, jaja, vunene čarape...
211 pregleda 28 komentar(a)
Ažurirano: 11.01.2014. 18:58h

Duh ulične prodaje i krize iz posljednje decenije prošlog vijeka vratio se u grad, barem u dijelu preko Morače - na samo nekoliko stotina metara nikle su dvije mini pijace, na kojima se mogu kupiti voće, povrće, jaja, čarape, džemperi, čak i ribu i meso...

Kod pekare “Inpek”, na uglu Bulevara Svetog Petra Cetinjskog i Ulice Ivana Vujoševića, i juče su prodavci izložili bijeli i crni luk, šargarepu, domaće sokove, jaja, vunene čarape i džempere...

Tvrde da nemaju problema sa prodajom, već sa komunalnim inspektorima.

Domaća jaja koštaju 20 centi, ali prodavačica smatra da nijesu skupa.

“Prava su domaća, kupite, probajte i sigurno ćete doći ponovo. Ovih dana prodaja je malo pala, narod se istrošio, ali kupuje najosnovnije. Stanari okolnih zgrada su naši stalni kupci i sa njima imamo odličnu saradnju. Odgovara im što smo ovdje, ne moraju da idu do pijace, a mogu da kupe domaće proizvode”, kazala je Rajka Marković “Vijestima”.

Prodavačice tvrde da praktično prodaju sve što ponude i da je velika potražnja za vunenim čarapama i džemperima, pogotovo kada dune vjetar.

Stanari iz zgrade u kojoj je pekara “Inpek” listom ističu da im prija što pre samim ulazom mogu da kupe domaće i svježe proizvode.

“Teško se krećem i sa štapom, pa mi ova mala improvizovana pijaca odlično dođe. Žene koje tu prodaju su veoma ljubazne i svi smo zadovoljni sa onim što nude”, kazala je Radojka Krivokapić.

Hrana izložena u gepeku automobila (Foto: Zoran Đurić)

Ulična prodaja nije dozvoljena, pa komunalni inspektori često navraćaju.

“Da nema njih, sve bi bilo super. Bili bi zadovoljni i mi i kupci. Ovako, često nas potjeraju. Prodajemo samo svoje proizvode i nemamo novca da plaćamo skupe tezge negdje na kraju pijace do kojih kupci nikada ne stignu”, rekla je Rajka.

Stanar zgrade Konstandin Božović pak smatra da bi prodavačice trebalo pustiti da rade.

“Nikome one ne smetaju, naprotiv. One u ova teška vremena pokušavaju da zarade za život prodajući domaće proizvode, za razliku od pijačnih prodavaca koji su uglavnom nakupci. Sve što prodaju je svježe i kvalitetno i niko se od stanara zgrade nikada nije požalio”, tvrdi Božović.

Automobili - tezge u Moskovskoj ulici

“Divlja” pijaca nikla je i kraj nedavno srušene Male, kod Hrama, na kojoj je roba uglavnom izložena u gepecima automobila. Tvrde da prodaju domaće mandarine, limun, pomorandže, slaninu, ribu...

“Moramo, nemamo posao, a moramo od nečega da živimo. Prodaja je nekada bolja, nekada slabija, ali snalazimo se. Kada nas inspekcija ne dira, i prođe se solidno, izbije se dnevnica, ali nas dosta često juri”, kazao je jedan od prodavaca u Moskovskoj ulici.

Prodavci, međutim, juče nijesu imali sreće - već oko podne morali su da napuste posao zbog posjete komunalnih inspektora.

Galerija

Bonus video: