EK u klin, Vlada u ploču

Eksperti EK su naglasili da ni nakon posljednje posjete nijesu utvrdili “zašto ASK već dvije godine istražuje samo funkcionere nižeg nivoa, ali ne i visokorangirane zvaničnike, njihove porodice i prijatelje
85 pregleda 1 komentar(a)
Sreten Radonjić, Foto: Luka Zeković
Sreten Radonjić, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 07.08.2018. 15:29h

Upozorenja Evropske komisije da javnost ne prihvata Agenciju za sprečavanje korupcije kao nezavisnu i proaktivnu zbog veza njenog menadžmenta sa političkom elitom, Vlada je prihvatila kao izazov.

Tako u polugodišnji Izvještaju o realizaciji akcionog plana za 23. poglavlje za period januar–jun 2018, Vlada navodi da je prema ocjeni EK o napretku, “Crna Gora postigla određeni nivo spremnosti u borbi protiv korupcije”.

“Uprkos određenom napretku, naročito kada je riječ o institucionalnom kapacitetu, još je potreban proaktivniji stav. Treba raditi na izazovima u vezi s nezavisnošću i određivanju prioriteta Agencije za sprečavanje korupcije”, navodi se u izvještaju Vlade.

Na čelu ASK je Sreten Radonjić.

Međutim, EK je u političkom dokumentu o napretku Crne Gore naglasila da kad je u pitanju ASK, “postoje optužbe za političku instrumentalizaciju”.

U tom dokumentu, a kako su prethodno utvrdili i eksperti EK, sugerišu se detaljne provjere javnih funkcionera “u potrazi za nedopuštenim bogaćenjem, promjenama i transferima imovine i utvrđivanjem porijekla imovine”.

Vlada je, ipak, u svom izvještaju o realizaciji akcionog plana za 23. poglavlje ocjenila da se većina predviđenih mjera, koje treba da unaprijede borbu protiv korupcije, sprovodi kontinuirano.

To pravdaju boljom pozicijom Crne Gore na indeksu korupcije Transparensi internešenela (Transparency international - TI).

Eksperti EK su nakon prošlogodišnje posjete Crnoj Gori preporučili da ASK ima direktan pristup bankovnim računima javnih funkcionera i njihovih porodica.

“Agencija bi trebalo da ima apsolutno pravo da provjerava/zatraži podatke o bankovnim računima javnih funkcionera. Neophodno je izmijeniti Zakon o sprečavanju korupcije tako da Agencija ima slobodan pristup bankarskim računima funkcionera i članova njihovih porodica”, piše u Nacrtu izvještaja Ekspertske misije EK o radu Agencije.

Bonus video: