Regrutovanje vehabija u Srbiji krivično djelo, kod nas još nema takvih nagovještaja

“Vijesti” su ranije objavile da u Rožajama ima najmanje stotinjak vehabija, a nagađa se da je „u džihad“ otišlo njih desetak
138 pregleda 144 komentar(a)
Mirza Ganić, Foto: Sandzakhaber.net
Mirza Ganić, Foto: Sandzakhaber.net
Ažurirano: 11.01.2014. 08:13h

Kako bi preduprjedila bezbjednosne probleme, Vlada Srbije planira da uvede posebno krivično djelo za one koji mladiće regrutuju u vehabije i šalju ih u rat.

Potpredsjednik srpske Vlade Rasim Ljajić, koji je iz Novog Pazara u kome su vehabije brojne, za beogradski “Blic” je rekao da je predloženim izmjenama Krivičnog zakona predviđeno da će organizatori koji adolescente regrutuju u vehabije za ratište biti osuđeni na pet godina zatvora. Za mladiće koji pođu u ratni pohod predviđena je trogodišnja zatvorska kazna.

Prema informacijama “Vijesti” iz Vlade, takva inicijativa u Crnoj Gori još nije pokrenuta, a ni islamska zajednica ništa nije radila tim povodom. Reis Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat Fejzić rekao je juče da ništa ne zna o tome, niti se Islamska zajednica bavila ovim pitanjem.

Upitan da li smatra da treba uvesti ovakvo krivično djelo, reis je kazao da će “zajednica zauzeti stav ukoliko takva tema bude pokrenuta”.

Rasim Ljajić je upravo zamjerio dvijema islamskim zajednicama u Srbiji što se “ne bave svojim poslom”. On je podsetio da sadašnji zakon ne predviđa bilo kakvu kaznu za one koji idu u ratne pohode, niti za one koji ih organizuju, što je slučaj i u Crnoj Gori.

Rožajac Adis Salihović poginuo je prošle godine u bombaškom napadu u Siriji. Ljajić je podsjetio da je Mirza Ganić (19) treći mladić iz Pazara koji je takođe poginuo u Siriji.

“Država mora da zaustavi dalje krvoproliće”, naglasio je on.

Posljednjih nekoliko mjeseci sve veći broj pripadnika takozvanog vehabijskog pokreta iz Sandžaka odlazi na ratište u Siriju, a pristalice toga aktivno lobiraju i preko društvenih mreža.

“Vijesti” su ranije objavile da u Rožajama ima najmanje stotinjak vehabija, a nagađa se da je „u džihad“ otišlo njih desetak.

Reis Fejzić je posljednjih godina u nekoliko navrata upozoravao da postoji opasnost od djelovanja radikalnog islamskog pokreta u Crnoj Gori, koji radi ostvarivanja svojih vjerskih ciljeva opravdava i terorističke akcije i poziva vjernike na džihad.

U izvještajima Agencije za nacionalnu bezbjednost islamski ekstremisti su više puta pomenuti kao prijetnja, ali uz uvjeravanje zvaničnika da su pod kontrolom. Kao vehabijski centar u Crnoj Gori označen je Plav.

Mešihat IZCG prikupljao pare za izbjeglice iz Sirije

Mešihat Islamske zajednice Crne Gore u više džamija u Podgorici, organizovao je prikupljanje novčanih sredstava pomoći za izbjeglice iz sukobima zahvaćene Sirije, prenijela je agencija Anadolija.

Nakon obavljanja džuma-namaza, zajedničke molitve muslimana petkom, prisutni vjernici su u skladu sa svojim mogućnostima izdvajali novac za pomoć sirijskim izbjeglicama kojih je širom svijeta više miliona.

Od početka sukoba u Siriji, koje je inicirao ustanak protiv predsjednika te zemlje Bašara al-Asada u martu 2011. godine, ubijeno je oko 150.000 ljudi, dok je više miliona Sirijaca raseljeno, prenosi Anadolija.

Bonus video: