Oni koji mogu srnu da ubiju su pomućene svijesti

Srne su ubijene u Goliji, na lokalitetu Petrova dola, gdje su mještani zaseoka Prevale prije nekoliko dana pronašli su glave i kože divljači koja je zaštićena zakonom
562 pregleda 25 komentar(a)
Ažurirano: 11.01.2014. 14:00h

Predsjednik Lovačkog saveza Crne Gore Nikola Marković bio je zaprepašćen kada su ga “Vijesti“ upoznale sa snimkom postavljenim na Jutjubu, na kojem se vidi devet ubijenih srna.

Srne su ubijene u Goliji, na lokalitetu Petrova dola, gdje su mještani zaseoka Prevale prije nekoliko dana pronašli su glave i kože divljači koja je zaštićena zakonom.

YouTube, Bato Perović

Nikola Marković kaže da je odmah podnio krivičnu prijavu i obećao da će se boriti da “taj hajduk bude uhvaćen i zatvoren“.

“Uključićemo kompletan pravni sistem Crne Gore da se taj slučaj riješi i tražićemo da se počiniocu ili počiniocima odrede maksimalne zatvorske kazne. Angažovaćemo sve u organizaciji 'Dr Zoran Kesler', koja gazduje tim lovištem, da istraže slučaj do kraja.

Ne mogu da vjerujem da se takvo nešto dogodilo i smatram da ljudi koji mogu da ubiju srne imaju pomućenu svijest. Težimo da idemo ka civilizovanom svijetu, naš Savez je od 2003. godine punopravni član lovstva EU i radimo sve da takve stvari zaustavimo“, kazao je Marković. Zakonom o divljači i lovstvu visina kazni za prekršaje koje naprave fizička lica kreće se od 200 do 800 eura.

Za one koji kršeći propise ubiju, ozlijede ili muče životinje, oštete ili razore njihova staništa propisana je zatvorska kazna od šest mjeseci do pet godina. Evidencije o krivolovu vode korisnici lovišta koji su zaduženi za zaštitu, inspekcijski i drugi državni organi.

Galerija

Bonus video: