Poljoprivreda im se konačno isplatila

“Jeste bilo više kiša, i jesu noći bile hladnije, ali zato je april i maj imao veliki broj toplih dana koji su prelazili 30 stepeni, što je pogodovalo pojedinim vrstama. Ovakvi vremenski uslovi nisu doveli do naglog zrijevanja velikog broja plodova”
2 komentar(a)
Pijaca, Foto: Zoran Đurić
Pijaca, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 07.08.2018. 14:51h

Poljoprivredni proizvođači sa područja Zete i Malesije zadovoljni su rezultatima dosadašnje poljoprivredne sezone.

Iako su pojedini proizvođači, zbog vremenskih prilika, imali poteškoća, poljoprivredni proizvođač iz Zete Mladen Aligrudić ističe da će ova godina kod dijela poljoprivrednika biti upamćena kao zlatna godina, te smatra da se ovakvi uslovi neće uskoro ponoviti.

“Jeste bilo više kiša, i jesu noći bile hladnije, ali zato je april i maj imao veliki broj toplih dana koji su prelazili 30 stepeni, što je pogodovalo pojedinim vrstama. Ovakvi vremenski uslovi nisu doveli do naglog zrijevanja velikog broja plodova”, pojašnjava Aligrudić.

Najbolje su, ocjenjuje, prošli proizvođači krompira, svih vrsta kupusa, kao i zelenih salata.

“Sezona jeste kasnila nekih petnaestak dana, a velike kiše su pojedinim vrstama škodile. Tako su najgore prošli proizvođači jagoda jer je cijena kilograma jagode bila 60 centi, dok je kilogram krompira tada vrijedio 80 centi”, kazao je Aligrudić.

Da se prvi put, tokom deset godina, koliko se bavi poljoprivrednom proizvodnjom, može ponositi rezultatima svog rada, ističe poljoprivrednik iz Malesije David Camaj.

30 do 35 centi iznosila je najniža cijena kupusa i krompira, istakao je Aligrudić, što je posljednjih godina rijetkost, te se zato proizvođači ne mogu žaliti na uslove

“Često sam se žalio na uslove, na problem sa uvoznom robom i na mogućnost odustajanja od ovog posla, ali ove godine se ne mogu žaliti. Iako je otkupna cijena lubenice bila mizerna, oko 11 centi, ipak sam uspio sve da prodam, te plodovi nisu propadali, kao što se dešavalo prethodnih godina”, ističe Camaj.

Osim sa prodajom lubenice, Camaj navodi da je zadovoljan prodajom povrća, naročito krompira i krastavca.

“Čuo sam da pojedinim poljoprivrednicima sezona nije bila uspješna, ali su se oni većinom žalili na zasađene sorte”, dodaje Camaj.

Na imanju Žara Maraša, početak sezone nije obećavao, ali ističe da je klima dozvolila da dosta voća i povrća napreduje.

“Sezona je bila prosječna, ne može se reći da je bila loša. Nešto je podbacilo sa rodom, ali sve u svemu nije loše”, kazao je Maraš.