Postavljene platforme za gniježđenje pelikana

Projekat će, kako je saopšteno, trajati do sredine 2016. godine, nakon čega se očekuje i nastavak
0 komentar(a)
platforma za pelikane, Foto: NP Skadarsko jezero
platforma za pelikane, Foto: NP Skadarsko jezero
Ažurirano: 10.01.2014. 13:16h

U specijalnom rezervatu Pančeva oka, u Nacionalnom parku Skadarsko jezero, postavljene su četiri platforme za gniježđenje pelikana sa sistemom video nadzora, koji će obezbijediti video komunikaciju sa lokacijom kolonije te ptičije vrste, saopšteno je iz tog NP.

Postavljanju platformi su, osim nadzornika NP Skadarsko jezero i stručnih saradnika JP za NP Crne Gore (JPNPCG), učestvovali i ornitolozi Prirodnjačkog muzeja, članovi NVO Centar za zaštitu i proučavanje ptica CZIP, ali i volonteri.

"Postavljanje platformi je prva aktivnost koja je realizovana u okviru projekta francuske NVO Noé Conservation pod nazivom „Očuvanje pelikana, ključne vrste biodiverziteta Skadarskog jezera“, koji je većinski finasiran od strane Critical Ecosystem Partnership Fund (CEPF)", navodi se u saopštenju.

Dugoročni cilj projekta je doprinos prekograničnom upravljanju Skadarskim jezerom, močvarom od međunarodnog značaja, i to kroz očuvanja ključne vrste biodiverziteta - kudravog pelikana, te podrška lokalnim institucijama i uključivanje lokalnih zajednica.

Projekat će, kako je saopšteno, trajati do sredine 2016. godine, nakon čega se očekuje i nastavak.

Ciljevi projekta su i unaprijeđenje praksi istraživanja i monitoringa kudravog pelikana, podrška očuvanju kudravog pelikana i upravljačkom tijelu NP Skadarsko jezero, promocija prirodne baštine jezera putem edukativnih kampanja o prirodi, kao i promocija turizma koji doprinosi očuvanju te vrste.

Projekat se realizuje u NP Skadarsko jezero i uključeno je šest partnera: Tour du Valat, EuroNatur, Association for Protection of Aquatic Wildlife Albania (APAWA) Prirodnjački muzej Crne Gore, Centar za zaštitu i proučavanje ptica i JPNPCG - NP Skadarsko jezero.

Bonus video: