Prodavcima sira iz "Gintaša" oduzeti sudovi koji ne zadovoljavaju standarde

"Prodavci mliječnih proizvoda znaju da mogu da koriste samo plastične predmete koje na sebi imaju propisane oznake"
54 pregleda 2 komentar(a)
prodaja sira, sir Gintaš, Foto: Luka Zeković
prodaja sira, sir Gintaš, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 10.01.2014. 17:44h

Prodavci iz “Gintaša” negodovali su što su im, po nalogu uprave pijace, iz komora i prostorija u kojima drže i prodaju sir iznesene sve plastične posude, stolice i krpe.

Tvrde da sve svoje obaveze izmiruju na vrijeme, ali ne razumiju zašto nekome smetaju njihove prazne posude za sir.

"Ne možemo sve te posude da nosimo kućama svaki dan i vraćamo ih nazad. Odnijeli su nam sve prazne posude, kante, ali i krpe, iako su bile čiste. Nama krpe trebaju da održavamo higijenu i mi to zaista držimo čisto i uredno. Sada moramo da kupujemo nove i za to izdvojimo dosta novca”, kazala je Ljiljana Bošković.

Poslovođa pijace Bisera Mustafić, međutim, tvrdi da su svi prodavci više puta upozoreni da moraju poštovati sve standarde i da su znali koje predmete smiju da koriste prilikom prodaje mliječnih proizvoda.

"Iznijeli smo sve što nije dozvoljeno po HASAP-u, i sve što smo iznijeli iz komora i prostorija prodavci mogu da uzmu i odnesu svojim kućama. Ništa od toga nijesmo bacili ili uništili, ali propise i naloge Veterinarske i Sanitarne inspekcije moramo svi da poštujemo. Prodavci mliječnih proizvoda znaju da mogu da koriste samo plastične predmete koje na sebi imaju propisane oznake da je u njima dozvoljeno držanje hrane. Razne krpe ne smiju da koriste, dozvoljene su samo gaze, što oni takođe znaju", kazala je Mustafić.

U najkraćem, HASAP je međunarodni standard za proizvodnju bezbjedne hrane.

Prodavci su nezadovoljni jer su plastične posude odnesene u vrijeme kada oni nijesu bili prisutni.

"Znali smo da neke vrste plastike ne smijemo da koristimo, ali su nam odnijeli sve prazne posude, a niko nam nije najavio da će to da urade", kazala je Stanka Vlahović.

Bonus video: