Vučinović: Koga da pitamo da nam riješi put do groblja

Mještani Lepetana iznijeli su brojne primjedbe vezane za ograničavanje izgradnje na brojnim privatnim parcelama, loša riješenja saobraćajnica, neriješavanje pristupnog puta do seoskog groblja, kao i po njima, preveliku zaštitnu zonu vodoizvorišta Plavda a gdje zapravo nema podzemnih voda koje bi ga mogle ugroziti
230 pregleda 1 komentar(a)
Lepetane, Foto: Siniša Luković
Lepetane, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 07.08.2018. 13:39h

Veliko interesovanje građana, brojne primjedbe i izraženo nezadovoljstvo mještana obilježili su juče centralni okrugli sto koji je u Tivtu priređen u sklopu javne rasprave o nacrtu novog DUP-a Lepetane. Obrađivač tog planskog dokumneta je Republički zavod za urbanizam i projektovanje podgoričkog biznismena Aca Đukanovića.

DUP odnosi na površinu od 15,74 hektara a njime je kroz zone 1 i 2 predviđeno stanovanje manje gustine. Naselje Lepetane sada ima 184 stanovnika i 144 stambena objekta i 51 pomoćni, kao i crkvu Svetog Antona Padovanskog. Nacrtom je u zoni porodičnog stanovanja predviđena izgradnja individualnih stanova kao i objekata za turizam, dok DUP uvodi striktna ograničenja gradnje u zoni sanitarne zaštite vodoizvorišta Plavda i području u zoni 2 koje je obuhvaćeno tzv. HIA studijom procjene uticaja na kulturnu baštinu za bafer zonu UNESCO područja Kotora. Nacrtom DUP-a je predviđena kompletna rekonstrukcija saobraćajnica u Lepetanima i izgradnja novih pristupnih ulica.

Mještani Lepetana iznijeli su brojne primjedbe vezane za ograničavanje izgradnje na brojnim privatnim parcelama, loša riješenja saobraćajnica, neriješavanje pristupnog puta do seoskog groblja, kao i po njima, preveliku zaštitnu zonu vodoizvorišta Plavda a gdje zapravo nema podzemnih voda koje bi ga mogle ugroziti.

Adolf Vučinović je rekao da je ovakav nacrt DUP-a “jedna vrsta genocida prema Lepetanima koje su kroz istoriju dale kapetane, učitelje i borce a sada se u ovom naselje ništa ne ulaže”.

"Trajekt saobraća po sred Lepetana i degradira čitavo naselje. Nije u redu da stanovnici iz kuća ne mogu izaći i da nas sad ovim planom dovodite u ovu situaciju“, rekao je Vučinović.Dr Ivan Ilić pitao je zašto seosko groblje na lome postoji i jedan kulturno-istorijski spomenik, nije obuhvaćeno DUP-om i zašto nije riješeno pitanje prilaznog puta groblju. Na taj problem ukazala je i mještanka Marija Vučinović, inače predsjednica HGI i ministarka bez portfelja u Vladi Crne Gore.

"Donošenje novog DUP-a Lepetane šansa je da se konačno riješi pitanje puta do groblja. Vi nemate odgovor, ali recite kome da se obratimo da riješimo ovaj gorući problem? 40 godina se u Lepetanima priča o tome putu, jedva dolazimo do groblja. Ako se sad ne krene sa rješevanje toga problema, opet ćemo morati čekati neki novi DUP ili HIA-u. Uputite nas kako da riješimo problem groblja?”, upitala je planere i predstavnike Opštine Tivat ministarka Vučinović.

Elena Ljiljanić pitala je obrađivaču kako je privatne parcele transformisao u park i zbog čega taj park nije planirao na obližnjem zemljište u vlasništvu opštine i države.

"U tom području imate kasarnu pa tu planirajte parkove, a ne na privatnim parcelama.“- kazala je ona, dok je Zlatko Vučinović naručioce i obrađivače novog DUP-a optužio da ne dozvoljavajući gradnju na mnogim parcelama zbog navodne zaštite vodiizvorišta, po naredbama koje navodno dobijaju iz Podgorice, rade sve “kako bi obezvrijedili imovinu mještana a zatim da ona ispod cijene pređe u ruke tajkuna”.

Mještanka Zorana Grubišić koja je biolog i član opštinskog Zelenog tima, istakla je da njena porodica ima preko 30.000 kvadrata u zaštićenoj zoni za koji uredno plaćaju porez ali ni jedan pedalj ne mogu iskoristiti.

"Mi godinama ne možemo da riješimo stambena pitanje. Mnogi naši članovi su umrli čekajući. Samo Plavda kao vodizborište treba da bude zaštićena, ali sanitarna zona koju ste predvidjeli nema vode”, istakla je ona.

Bonus video: